ΗΠΑ: Βουνό καταχρήσεων και ρατσιστικών επιθέσεων από την αστυνομία της Λούιβιλ

Η αστυνομία της Λούιβιλ, στην καρδιά των ΗΠΑ, έκανε τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα υπέρμετρη χρήση βίας, επιδόθηκε συστηματικά σε παράνομες πρακτικές, ενώ επιφύλαξε διακριτική μεταχείριση όταν δεν επέδειξε ανοικτό ρατσισμό έναντι πολιτών που τα μέλη της ορκίστηκαν να προστατεύουν, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που ανήκουν σε φυλετικές ή εθνικές μειονότητες κι ακόμη και αναπήρων, αποκαλύπτει το πολύκροτο πόρισμα ομοσπονδιακής έρευνας.

Το πόρισμα αυτό συνοψίζει τα συμπεράσματα της έρευνας που άρχισε να διενεργείται μετά τον φρικιαστικό θάνατο εργαζόμενης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου της Λούιβιλ τη 13η Μαρτίου 2020. Η Μπριόνα Τέιλορ χτυπήθηκε από τουλάχιστον οκτώ σφαίρες της αστυνομίας μέσα στο διαμέρισμά της.

Η τύχη της 26χρονης αφροαμερικανής νοσηλεύτριας προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σε όλη τη χώρα και το όνομά της ήταν ανάμεσα σε εκείνα που φώναζαν οι συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας το 2020, σε αντίδραση για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Η έκθεση των ομοσπονδιακών αρχών παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη στη Λούιβιλ, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Κεντάκι, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, που μετέβη εκεί ειδικά για την περίσταση από την Ουάσιγκτον.

Τα συμπεράσματα του υπουργείου του είναι πως ακολουθούνταν «επιθετικές πρακτικές» από την αστυνομία της Λούιβιλ, που «εφαρμόζονταν με επιλεκτικό τρόπο», ιδίως «σε βάρος μαύρων πολιτών».

«Αστυνομικοί βιντεοσκόπησαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους να πετούν ποτά σε πεζούς από τα οχήματά τους, να προσβάλουν ανάπηρους, να αποκαλούν μαύρους ‘μαϊμούδες’ και ‘ζώα’», αναφέρει απόσπασμα του πορίσματος που ανέγνωσε ο κ. Γκάρλαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ομοσπονδιακή έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι αστυνομικοί στη Λούιβιλ έκαναν κατάχρηση αστυνομικών σκύλων και Τέιζερ, όπλων που προκαλούν ηλεκτροσόκ. Ακόμη, κατά τη διάρκεια συλλήψεων, έκαναν πολύ συχνά χρήση λαβών που προκαλούν ασφυξία για να εξουδετερώνουν υπόπτους.

Στο πόρισμα γίνεται επιπλέον λόγος για ελέγχους αυτοκινητιστών χωρίς λόγο, εισβολές σε σπίτια και σωματικές έρευνες που έγιναν παράνομα, αναίτιες παρενοχλήσεις μελών εθνικών ή φυλετικών μειονοτήτων…

«Με αυτή τη συμπεριφορά, η αστυνομία της Λούιβιλ υπονόμευσε την αποστολή της να εγγυάται τη δημόσια ασφάλεια κι υποβάθμισε τη σχέση της με τους πολίτες που υποτίθεται πως υπηρετεί και προστατεύει», τόνισε ο κ. Γκάρλαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: