Οι Έλληνες Πρόσκοποι δίπλα στους πρόσφυγες

Πιστοί στην αρχή της κοινωνικής προσφοράς εδώ και 110 χρόνια στέκονται στο πλάι των ευάλωτων πληθυσμών στηρίζοντας την προσπάθειά τους για μία καλύτερη ζωή.

Απότις αρχές του 2015 η Ελλάδα κλήθηκε νααντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη μαζικήμετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη, αλλά και μία από τις σημαντικότερεςανθρωπιστικές κρίσεις που έχειαντιμετωπίσει η Ευρώπη μεταπολεμικά,με περισσότερους από 1.000.000 πρόσφυγεςνα περνούν τις ακτογραμμές μας.

ΟιΈλληνες Πρόσκοποι, μεσυντονισμένες ενέργειες, βρέθηκανανιδιοτελώς από την πρώτη στιγμή στηνκαρδιά του προβλήματος (Μυτιλήνη, Χίος,Ειδομένη, Ελληνικό κ.α), κάνοντας πράξητην Προσκοπική τους Υπόσχεση «Να βοηθώκάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση».

Οιενήλικες εθελοντές αλλά και τα έφηβοιτης Προσκοπικής Κίνησης, ακόμα καισήμερα που οι προσφυγικές ροές παρουσιάζουνμείωση, έχουν ενεργή δράση στα πεδία,με σημαντικότερο εκείνο της Μυτιλήνης.

Κατάτην περίοδο της προσφυγικής κρίσης, τοΥπουργείο Εσωτερικών & ΔιοικητικήςΑνασυγκρότησης, βλέποντας το έργο τοοποίο γίνεται στο πεδίο, είχε απευθύνειπρόσκληση στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπωννα συνδράμει στο επιτελούμενο από τηνΠολιτεία έργο αντιμετώπισης τηςπροσφυγικής κρίσης, με την εθελοντικήπροσφορά υπηρεσίας των ενηλίκων μελώνκαι στελεχών του στα κέντρα όπουφιλοξενούνται πρόσφυγες.

Γιατη δράση του στο προσφυγικό πρόβλημα,οι Έλληνες Πρόσκοποι, έχουν βραβευτείαρκετές φορές για τις πρωτοβουλίες τους(Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ύπατη Αρμοστείατου ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ενώέχουν δεχτεί συγχαρητήρια από τονΓενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki Moon, γιατο κοινωνικό έργο, κατά την επίσκεψήτου στη Μυτιλήνη το 2016 .

Τατελευταία δύο χρόνια, οι ΈλληνεςΠρόσκοποι, έχουν συμβάλλει αποτελεσματικάστο συντονισμό των προσωρινών καταυλισμώνσε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αναλυτικότεραέχουν:– Προσφέρειπάνω από 50.000 ώρες εθελοντικής εργασίας– Διοργανώσει40 συντονισμένες αποστολές ανθρωπιστικήςβοήθειας σε περιοχές με αυξημένη εισροήπροσφύγων (Ειδομένη, Λέσβο, Χίο, Κω,Αθήνα)– Συγκεντρώσει15.000 τεμάχια φάρμακα, μέσω της ενέργειας«Μία βάρκα φάρμακα για τους πρόσφυγες»– Παράξεικαι προσφέρει πάνω από 5.000 αδιάβροχασε πρόσφυγες και τις οικογένειές τους

– Μμαγειρέψεικαι σερβίρει πάνω από 3.350 μερίδες φαγητούσε πρόσφυγες και τις οικογένειές τους– Δημιουργήσειπαιδικό περιοδικό με δραστηριότητεςκαι μετάφρασή του στα αραβικά και φαρσί– Μοιράσειενημερωτικό υλικό σε κατοίκους καιτουρίστες των περιοχών με αυξημένεςροές προσφύγων για την ευαισθητοποίησήτους– Παίξειμε δράσεις δημιουργικής απασχόλησηςμε τα παιδιά των προσφύγων

ΟιΈλληνες Πρόσκοποι συνεχίζουν ναπροσφέρουν έμπρακτη στήριξη στουςπρόσφυγες και μέσω του ΕυρωπαϊκούΠρογράμματος “Timetobewelcome”.Στο πλαίσιο του οποίου πάνω από 50εθελοντές θα οργανώσουν δραστηριότητεςμη τυπικής εκπαίδευσης, ενέργειεςευαισθητοποίησης και ενημέρωσης τηςτοπικής κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχήτης Αττικής.

ΤοΣώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι η μεγαλύτερηεθελοντική, παιδαγωγική κίνηση νέων,με περισσότερα από 20.000 μέλη σε όλη τηνΕλλάδα. Μετρά πάνω από έναν αιώνα συνεχούςδράσης στη χώρα μας, ενώ μέσα από τα 320Προσκοπικά Συστήματα που δρουν στηνεπικράτεια, ο Προσκοπισμός έχειυποστηρίξει την ανάπτυξη χιλιάδων νέων,συμβάλλοντας στη δημιουργία ενεργώνπολιτών, που πρεσβεύουν μια θετικήαλλαγή: τη δημιουργία ενός καλύτερουκόσμου.

Πηγή: protothema.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: