Μυστηριώδεις δονήσεις σε νησί της Βαλτικής – Γιατί ανησυχούν οι κάτοικοι

Προβληματισμό στους επιστήμονες και ανησυχία στους κατοίκους προκαλεί μία σειρά μυστηριωδών δονήσεων μικρής έντασης, στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας, στη Βαλτική Θάλασσα.

Για τους σεισμολόγους, οι δονήσεις στο βραχώδες νησί προκλήθηκαν από ακουστικά κύματα πίεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian».

Το Μπόρνχολμ, με πληθυσμό 40.000 κατοίκους, είναι ένα νησί στη Βαλτική Θάλασσα, νότια της Σουηδίας, βορειοανατολικά της Γερμανίας και βόρεια της Πολωνίας.

Αν και η αρχική εκτίμηση των ειδικών ήταν ότι πρόκειται για σεισμούς, στη συνέχεια, διατύπωσαν τη θεωρία ότι προήλθαν από ελεγχόμενες εκρήξεις στην Πολωνία, που πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση 140 χιλιομέτρων.


Το Μπόρνχολμ, με πληθυσμό 40.000 κατοίκους, είναι ένα νησί στη Βαλτική Θάλασσα, νότια της Σουηδίας, βορειοανατολικά της Γερμανίας και βόρεια της Πολωνίας

Χθες, όμως η Γεωλογική Υπηρεσία της Δανίας και της Γροιλανδίας «Geus», ένας επίσημος οργανισμός που παρακολουθεί το υπέδαφος, ανακοίνωσε ότι οι δονήσεις «δεν προκλήθηκαν από σεισμούς, αλλά από κύματα πίεσης που οφείλονται σ΄ένα γεγονός στην ατμόσφαιρα».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, το Σάββατο, η υπηρεσία «Geus» υποστήριξε ότι είχε λάβει «περισσότερες από 60 αναφορές από κατοίκους στο Μπόρνχολμ για «σεισμοειδείς δονήσεις»», που περιγράφονται ως βαθύ βουητός, κούνημα και κροτάλισμα.

Από τις δονήσεις δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενώ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Δανίας, προκλήθηκε μόνο μια ρωγμή στον τοίχο ενός σπιτιού.

Η υπηρεσία «Geus» δήλωσε ότι η σεισμική δόνηση του Σαββάτου είχε μέγεθος 2,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Η Γεωλογική Υπηρεσία της Δανίας και της Γροιλανδίας διαθέτει δύο σεισμογράφους στο νησί Μπόρνχολμ που συλλέγουν δεδομένα όλο το εικοσιτετράωρο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: