Με τη μέθοδο takuminuri η Mazda πέτυχε την τέλεια εφαρμογή της βαφής

Κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου για τους γιαπωνέζους είναι το χρώμα. Η θεωρία τους είναι ότι το τέλειο χρώμα είναι ο καταλύτης που αναδεικνύει τις μικρές λεπτομέρειες οι οποίες θα είχαν χαθεί μέσα στην αφαιρετική φιλοσοφία σχεδιασμού Kodo της Mazda.

Πρόσφατα παρουσιάσθηκε στο Mazda CX-60 η νέα βαφή Rhodium White. Με τη μοναδική του λάμψη που μοιάζει με μέταλλο, ο Keiichi Okamoto, Senior Creative Expert στο Τμήμα Σχεδιασμού επισημαίνει ότι αυξάνει τη στιβαρή αίσθηση της εμφάνισης και τις όμορφες λεπτομέρειες στην αντανάκλαση. Το σημαντικό είναι ότι η αντανάκλαση φαίνεται ακόμη και στη γκάμα όπου η αποτύπωση της απόχρωσης είναι δύσκολη. Σύντομα η νέα βαφή Rhodium White θα χρησιμοποιηθεί και στο Mazda CX-5.

Το πλούσιο βάθος, η λάμψη και ο λεπτός κόκκος του Rhodium White τονίζουν τις σκιές που έχουν ενσωματωθεί περίτεχνα στο σχεδιασμό Kodo της Mazda. Για να επιτευχθεί αυτή η σχεδόν μαγική αλληλεπίδραση μεταξύ χρώματος και μετάλλου, χρειάστηκε χρόνια σκληρής δουλειάς και καινοτομίας.

Όπως το εντυπωσιακό Soul Red Crystal και Machine Grey, το Rhodium White χρησιμοποιεί νιφάδες αλουμινίου για να δημιουργήσει ένα ομοιόμορφο ανακλαστικό στρώμα — το οποίο, σε αυτήν την περίπτωση, έχει πάχος μόλις 0,5 microns. Σε συνδυασμό με το λείο, λεπτεπίλεπτο λευκό χρώμα και μαζί με ένα διαυγές στρώμα, το αποτέλεσμα είναι «ένα μοναδικό λευκό χρώμα, το οποίο διαθέτει μια αίσθηση μετάλλου στον τρόπο που λάμπει η επιφάνεια», λέει ο Okamoto. «Κάτω από έναν καθαρό ουρανό και όταν ο ήλιος λάμπει υπό γωνία, τότε η αντανάκλαση μοιάζει περισσότερο με μέταλλο».

Σίγουρα σε κάποιους θα ακούγονται τρελά όλα αυτά. Για τους γιαπωνέζους όμως της Mazda, το takuminuri είναι η αριστοτεχνία του χρώματος. Στόχος τους δεν είναι να διαφέρουν αλλά να προσφέρουν την τελειότητα και την αρμονία, όπως ακριβώς αυτοί την αισθάνονται.

Η πανέξυπνη μέθοδος takuminuri της Mazda χρησιμοποιείται για την τέλεια εφαρμογή της βαφής, με ρομπότ να μιμούνται τις κινήσεις ενός ανθρώπου τεχνίτη και να εφαρμόζουν κάθε στρώμα με απόλυτη ακρίβεια. Μόνο από τη στιγμή που αναπτύχθηκε αυτή η τεχνική, κατέστη δυνατό να δημιουργηθούν φινιρίσματα βαφής που είναι τόσο εκπληκτικά αντανακλαστικά, ώστε να λειτουργούν σε αρμονία με τα διακριτικά περιγράμματα που έχουν δημιουργηθεί από τους σχεδιαστές της Mazda.

Για την Ιαπωνία ως έθνος, το λευκό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό χρώμα. Το ίδιο σημαντικό είναι και για τη Mazda . Είναι το χρώμα της αγνότητας και της αλήθειας. Το χρώμα του χιονιού, το χρώμα μιας λευκής σελίδας.

Η έμπνευση για το Rhodium White προέρχεται από την ιαπωνική αισθητική, την αισθητική της αφαίρεσης από τον κόσμο του «Zen» . Αν αφαιρεθεί η χρωστική ουσία από ένα χρώμα, καταλήγει σε λευκό.

Ο Keiichi Okamoto είπε ότι: «Η λευκή βαφή απαιτεί περισσότερες στρώσεις καθώς είναι πιο διαφανής. Ωστόσο, καταφέραμε να πετύχουμε την ίδια λευκότητα,  ενώ παράλληλα μειώσαμε σχεδόν το 30% της πυκνότητας. Επιπλέον, όταν συνδυάζεται με κόκκινο προκύπτει το Kouhaku, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας, κυρίως στην εθνική σημαία. Αυτή ακριβώς η σημασία ήταν που παρακίνησε την ομάδα πίσω από το Rhodium White να προσφέρει ένα άψογο φινίρισμα. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να εξαλειφθεί η ανομοιομορφία. Όλα τα χρώματα takuminuri έχουν αυτή την τάση, αλλά το Rhodium White ήταν η απόλυτη πρόκληση. Από την τελειοποίηση του πρωτοτύπου, στο στάδιο της σύλληψης του σχεδιασμού, μέχρι και τη μαζική παραγωγή».

Και κατέληξε:

«Η γενική εντύπωση για το λευκό είναι ότι είναι αγνό, καθαρό και έχει μια κομψή αίσθηση. Για το δικό μας λευκό, θέλαμε να προσθέσουμε λίγη στιβαρότητα στην κομψότητα».

Ο Koji Teramoto από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδιασμού & Τελικής Συναρμολόγησης είπε:

«Για να επιτύχουμε ακριβή διασκορπισμό των νιφάδων αλουμινίου, αναπτύξαμε μια τεχνική για να χειριζόμαστε το πάχος της βαφής σε επίπεδο νανομέτρων. Αυτό μας επέτρεψε να παράγουμε μαζικά χρώμα που συνήθως είναι δυνατό να παραχθούν μόνο από το χέρι ενός Takumi».

Το Soul Red Crystal εξέφρασε τον σπορ χαρακτήρα και το πάθος, που ανέδειξαν τη μοναδικά ποιοτική  αίσθηση.  Αρκεί μια ματιά σε ένα αυτοκίνητο σε Rhodium White χρώμα για να αντιληφθείτε τις τολμηρές φιλοδοξίες της αντισυμβατικής ιαπωνικής μάρκας.

 

 

 

Με τη μέθοδο takuminuri η Mazda πέτυχε την τέλεια εφαρμογή της βαφής gr.

now24.gr-auto

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: