Λονδίνο: Ακτιβιστές «μπλόκαραν» το Pride, γιατί οι χορηγοί του μολύνουν τον πλανήτη – Επτά συλλήψεις (βίντεο)

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της «Just Stop Oil» χτύπησαν ξανά και τα έβαλαν αυτή τη φορά  με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Συγκεκριμένα, διαδηλωτές διέκοψαν σήμερα την παρέλαση υπερηφάνειας στο Λονδίνο, κλείνοντας τον δρόμο και εκτοξεύοντας απειλές κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ για τους σπόνσορες που συμμετείχαν στη διοργάνωση του Pride, οι οποίοι μολύνουν τον πλανήτη μόνο και μόνο για να βγάζουν κέρδος.

Η ομάδα προηγουμένως  εναντιώθηκε στην εκδήλωση εκτοξεύοντας απειλές και απαιτώντας από τα μέλη που παρέλαζαν στο δρόμο για το δικαίωμα στην ελευθερία, αυτονομία και αυτοδιάθεση του σώματος να καταδικάσουν  το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, καθώς και όσους κάνουν χρήση αυτών των ορυκτών καυσίμων με αποτέλεσμα να «σκοτώνουν» τον πλανήτη.

Κατά την έναρξη της παρέλασης, επτά μέλη της ομάδας εμπόδισαν την πορεία, καθισμένοι μπροστά από το άρμα της Coca-Cola και χαρακτηρίζοντας την εταιρεία ως τον “χειρότερο πλαστικό ρυπαντή στον κόσμο”. Κατηγόρησαν επίσης το Pride ότι δεν αντιμετωπίζει τις επιζήμιες σχέσεις του και έριξαν μαύρη και ροζ μπογιά τον δρόμο. Οι συμμετέχοντες και οι θεατές ήταν απογοητευμένοι από την αναστάτωση, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τους διαδηλωτές.

Η οργάνωση Just Stop Oil υποστήριξε ότι το Pride, το οποίο προήλθε από κινήματα διαμαρτυρίας, έχει πλέον γίνει μια πλατφόρμα για τις βιομηχανίες και τις τράπεζες που ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό τη γη για να ενισχύσουν τη φήμη τους, ενώ παράλληλα επιταχύνουν την κοινωνική κατάρρευση. Τόνισαν επίσης ότι οι queer άνθρωποι -ιδίως εκείνοι του παγκόσμιου Νότου- είναι που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Ένας συνταξιούχος διαδηλωτής, ο Μπεν, εξέφρασε τη σημασία της προστασίας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας συνδυαστικά με την καταπολέμηση της επικείμενης κλιματικής καταστροφής: «Είμαι λεσβία μητέρα και γιαγιά. Ήρθα στο πρώτο μου Pride το 1985 και θυμάμαι να με φτύνουν στο δρόμο επειδή κρατούσα το χέρι μου με τη σύντροφό μου και τον φόβο ότι θα μας έπαιρναν τα παιδιά μας επειδή οι λεσβίες δεν ήταν “κατάλληλες” μητέρες. Η κοινότητά μας έφτασε εδώ που είμαστε μέσω της αντίστασης (έβαψα και εγώ λίγο με σπρέι) και νομίζω ότι το οφείλουμε στους νέους σήμερα, ειδικά σε αυτή την υπέροχα ποικιλόμορφη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, να προστατεύσουμε το μέλλον τους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αγωνιστούμε, για να αποτρέψουμε την επερχόμενη κλιματική καταστροφή, και θέλω το Pride μας να είναι μέρος αυτού, όχι να επιτρέπει το “ροζ” πλύσιμο από τους χρηματοδότες των ορυκτών καυσίμων και τις αεροπορικές εταιρείες. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε το πετρέλαιο!»

Μετά από μόλις 16 λεπτά διακοπής του Pride, η αστυνομία συνέλαβε επτά διαδηλωτές για αδικήματα δημόσιας όχλησης και η παρέλαση συνεχίστηκε λίγο αργότερα. Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν αστυνομικούς να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.

Συμμετέχοντες και θεατές  εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αναστάτωση που προκάλεσαν οι ακτιβιστές, με έναν θεατή να δηλώνει ότι οι ενέργειες λίγων χάλασαν τη διασκέδαση για χιλιάδες ανθρώπους. Πριν από την παρέλαση, η οργάνωση Just Stop Oil είχε εμπλακεί σε συνομιλίες με το London Pride, προτρέποντάς τους να καταδικάσουν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

Απαίτησαν επίσης από το Pride να σταματήσει να δέχεται χορηγίες από βιομηχανίες με υψηλή ρύπανση και να αποκλείσει άρματα τέτοιων οργανισμών. Η ομάδα είχε προειδοποιήσει ότι αν το Pride δεν λάμβανε αυτά τα μέτρα για την προστασία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, θα προχωρούσε σε διατάραξη της εκδήλωσης, όπως και έκανε.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: