Κύπρος: Διαρροή νερού προκάλεσε «black out» στις κρατικές ιστοσελίδες

Η διαρροή σε μια από τις μεγάλες δεξαμενές νερού του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου που βρίσκεται στο υπόγειο και γειτνιάζει με το δωμάτιο όπου βρίσκονται οι διακομιστές που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο για όλο τον κυβερνητικό κόμβο, δηλαδή για όλες τις υπηρεσίες του κράτους, προκάλεσε «black out» στις κρατικές ιστοσελίδες.

Γίνονται προσπάθειες για τη γρηγορότερη αποκατάσταση της ζημιάς και επανασύνδεση των συστημάτων με το Διαδίκτυο, δήλωσε τη Μεγάλη Δευτέρα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, σε σχέση με το πρόβλημα που προέκυψε, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι δύσκολο να υπάρξει εκτίμηση πότε θα επανέλθουν.

«Για λόγους ασφαλείας έχουν αποσυνδεθεί για να αποκατασταθεί η βλάβη και να αφαιρεθούν οποιεσδήποτε υγρασίες, νερά που βρίσκονται στο εν λόγω υπόγειο», είπε.

Πρόσθεσε ότι «γίνονται προσπάθειες για τη γρηγορότερη αποκατάσταση της ζημιάς και την επανασύνδεση των συστημάτων με το Διαδίκτυο», σημειώνοντας παράλληλα ότι το κοινό αλλά και οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά.

«Οι ιστοσελίδες του δημοσίου, οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι της επανασύνδεσης αυτών των διακομιστών», εξήγησε.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση για το πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, ο κ. Παντελή σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει εκτίμηση για το πότε θα επανέλθουν τα συστήματα.

Εξήγησε ότι «πρέπει να δούμε αν κάποια συστήματα έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά, άρα τώρα πρέπει να γίνει μια εκτίμηση από τους ειδικούς για το συγκεκριμένο. Δεν μπορούμε στο παρόν στάδιο να ξέρουμε πότε θα επαναφερθούν όλα τα συστήματα».

Πρόσθεσε επίσης ότι μελετούνται όλα τα ενδεχόμενα για να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και για να λειτουργήσουν τα οποιαδήποτε εφεδρικά συστήματα είναι διαθέσιμα.

Στο μεταξύ, ο Κύπριος υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι εξοπλισμός που παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση σε διάφορα συστήματα του δημοσίου έχει επηρεαστεί μετά από διαρροή νερού στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών και το ζήτημα βρίσκεται υπό διαχείριση.

Μαύρο και στη τηλεόραση

Σοβαρό πρόβλημα στο σήμα των τηλεοπτικών καναλιών παρουσιάζεται στη Λεμεσό και τη Λάρνακα.

Το πρόβλημα αποδίδεται στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που χρησιμοποιούν πλοία διαφόρων χωρών που πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρχικώς είχε θεωρηθεί πως ευθύνεται υποβρύχιο των ΗΠΑ που βρισκόταν στο λιμάνι Λεμεσού. Ωστόσο αυτό αποκλείστηκε γιατί το υποβρύχιο δεν χρησιμοποίησε τα ηλεκτρονικά του συστήματα.

Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία του αμερικανικού υποβρυχίου στη Λεμεσό, προκάλεσε την αντίδραση του ψευδοκράτους και της Άγκυρας, θεωρώντας πως η Ουάσινγκτον διαταράσσει τις ισορροπίες υπέρ της ελληνικής πλευράς, ενθαρρύνοντας τη Λευκωσία να εξοπλιστεί.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: