Κυπριακό: Μπρα ντε φερ Αναστασιάδη – Ακιντζί για το εδαφικό

Άρχισαν στις 10 το πρωί οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Mont Pelerin της Ελβετίας, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία στα κριτήρια για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού.

 

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, “Εσπεν Μπαρθ “Ειντε, της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, των διαπραγματευτών των δυο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, του Κύπριου κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη και του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε νωρίτερα πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, οι συνομιλίες θα είναι διήμερες, θα ολοκληρωθούν δηλαδή αύριο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, έχει δηλώσει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους ακριβώς από το σημείο που τις είχαν αφήσει όταν έφυγαν από το Mont Pelerin, την περασμένη εβδομάδα.

Οι δυο πλευρές είχαν ξεκινήσει κατά τον πρώτο γύρo των συνομιλιών, ουσιαστική συζήτηση επί ενός ενοποιημένου εγγράφου, που ετοιμάστηκε εκεί, ύστερα από σχετική απόφαση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής και τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς επί των κριτηρίων για το εδαφικό.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδεύεται από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο και τους συμβούλους του, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Πόλυ Πολυβίου, Κύπρο Χρυσοστομίδη, Παναγιώτη Δημητρίου, Νίκο Κλεάνθους, Τουμάζο Τσιελεπή, Μάριο Ηλιάδη και Ανδρέα Χατζηράφτη.

Έδαφος λιγότερο από 29% για Τουρκοκύπριους

Το ψευδοκράτος από το 1974 κατέχει τι 36,8% του εδάφους της Κύπρου. Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι στις συνομιλίες η Τουρκοκυπριακή πλευρά πρότεινε αρχικώς όπως το έδαφος που θα ελέγχει να περιοριστεί στο 32% ενώ η Ελληνοκυπριακή πλευρά αντιπρότεινε 25%. Στις τελικές προτάσεις τους οι δύο πλευρές συνέκλιναν πέριξ του 28 με 29%. Αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν σε ένα ποσοστό που θα μοιράζει την απόσταση και θα είναι περίπου αυτό που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν, 28,5% με 28,7%.

Στην ελληνοκυπριακή πλευρά με την λύση του Κυπριακού θα επιστραφεί επίσης η νεκρή ζώνη (4%) που ελέγχεται από τον ΟΗΕ. Επίσης η Βρετανία έχει προσφερθεί να αποδώσει το 50% της Βάσης της Δεκέλειας.

Η επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου είναι σίγουρη, ενώ υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση αναμένεται να τεθεί και η κατεχόμενη πόλη της Μόρφου. Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ακτογραμμή της Τουρκοκυπριακής πλευράς αναμένεται να δημιουργηθούν δύο «ομοσπονδιακά πάρκα» στα χωριά των Μαρωνιτών στα βορειοδυτικά και στα ελληνικά χωριά της χερσονήσου της Καρπασίας. Τα «ομοσπονδιακά πάρκα» δεν θα ανήκουν σε καμία από τις δύο κοινότητες αλλά στη κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση διασφαλίζοντας επιστροφή των ελληνοκυπρίων προσφύγων στις περιουσίες τους. Αν υπάρξει αυτή η διευθέτηση η ακτογραμμή θα μοιραστεί 50%-50%.

Με τα ποσοστά εδάφους που αναμένεται να συμφωνηθούν υπολογίζεται πως θα επιστρέψουν στα σπίτια τους περίπου 80.000 με 90.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες.

Αν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια τότε οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν χάρτες, αλλά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν σε αυτή τη φάση να καταλήξουν σε κοινό χάρτη. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει ο τελικός χάρτης να συζητηθεί σε πολυμερή διάσκεψη με την συμμετοχή της Τουρκίας ώστε η Άγκυρα να αναλάβει και το βάρος της ευθύνης για τις μετακινήσεις πληθυσμών από τις περιοχές που θα επιστραφούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η πολυμερής διάσκεψη που αναμένεται να αποφασιστεί αύριο θα γίνει είτε εντός του Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο του 2017. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί η διάσκεψη να γίνει 12 ή 17 Δεκεμβρίου ενώ η Ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει περισσότερο χρόνο για να κλείσουν άλλα εκκρεμή ζητήματα όπως αυτό της οικονομίας.

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: