Κρήτη: Οι γύπες πεθαίνουν από αφυδάτωση – Η έκκληση των φιλοζωικών οργανώσεων

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους γύπες της Κρήτης κρούουν τα μέλη του συλλόγου προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής «ΑΝΙΜΑ» καθώς από τις υψηλές θερμοκρασίες και την πολύωρη αναζήτηση τροφής και νερού, εξαντλούνται με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος «ΑΝΙΜΑ» μόνο σε μια εβδομάδα 15 νεαρά γυπάκια μεταφέρθηκαν στους χώρους τους, προκειμένου να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Για τον λόγο αυτό τα μέλη του συλλόγου κάνουν έκκληση στην πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δημιουργήσουν δεξαμενές και ποτίστρες σε σημεία των βουνών που επιλέγουν να ζουν τα συγκεκριμένα άγρια πουλιά.


Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν :

«Σοβαρό πρόβλημα με τους γύπες στην Κρήτη. Δεκάδες αφυδατωμένα γυπάκια, νεαρά φετινά, πέφτουν εξαντλημένα και πολλά πεθαίνουν. Τα τυχερά τα βρίσκουν έγκαιρα πολίτες και ενημερώνουν τα Δασαρχεία. Μέσα σε μια εβδομάδα έφτασαν στην ΑΝΙΜΑ δεκαπέντε από αυτά και λαμβάνουν εντατικά θεραπεία με ηλεκτρολύτες. Θα συνεχίσουν πιστεύουμε να έρχονται όλον τον Αύγουστο.

Πρέπει η πολιτεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς να τοποθετήσουν άμεσα δεξαμενές και ποτίστρες πάνω στα βουνά. Δεν είναι παραδεκτό να χάνουμε τα καλοκαίρια τόσο μεγάλο αριθμό από τα πολύτιμα αυτά ζώα, από δίψα».

Σοβαρό πρόβλημα με τους γύπες στην Κρήτη. Δεκάδες αφυδατωμένα γυπάκια, νεαρά φετινά, πέφτουν εξαντλημένα και πολλά…

Posted by ΑΝΙΜΑ — Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής on Sunday, July 30, 2023

Δύο μεγάλοι γύπες κινδύνευσαν τις προηγούμενες ημέρες

Τέτοια φαινόμενα εξάντλησης παρουσίασαν και οι δυο μεγάλοι γύπες που κινδύνεψαν τις προηγούμενες ημέρες να χάσουν την ζωή τους.

Ο πρώτος εντοπίστηκε από οδηγούς του νομού Ηρακλείου στον ΒΟΑΚ όπου κινδύνευε να παρασυρθεί από τα διερχόμενα οχήματα εξαιτίας τους καύσωνα κι ο δεύτερος έπεσε ταλαιπωρημένος στην θάλασσα και συγκεκριμένα σε παραλία της Σητείας.

Για τον γύπα κολύμπησε μέχρι το σημείο όπου βρισκόταν λουόμενος ώστε να τον σώσει από σίγουρο πνιγμό. Ο γύπας ονομάστηκε «Μαθιός» και πλέον βρίσκεται σε ασφαλές σημείο.


.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: