Κουρουμπλής: Ζητήσαμε βοήθεια την Τρίτη, γιατί την Κυριακή η πετρελαιοκηλίδα ήταν στη Σαλαμίνα

Την Πέμπτη, νέες εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, όσον αφορά τις δηλώσεις της εκπρόσωπου Τύπου του EMSA, ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA) διαθέτει για τα κράτη μέλη της ΕΕ 16 πλοία τα οποία είναι stand by και είναι διαθέσιμα 24 ώρες μετά την υποβολή αιτήματος από τη χώρα μέλος και την υπογραφή συμβολαίου με την εκάστοτε κυβέρνηση».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι κάναμε το αίτημα στις 12 Σεπτεμβρίου (την Τρίτη) γιατί τότε φάνηκε ο μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το πλοίο του EMSA που ήταν στην Ελλάδα ήταν σε αποστολή, άρα δεν μπορούσε να έρθει και αυτό τους το είπε ο EMSA. Μετά είπε, «το πιο κοντινό στην Ελλάδα πλοίο της EMSA ήταν στη Μάλτα», το πλοίο κινείται με δέκα κόμβους, άρα «θέλει 3,5 μέρες για να έρθει από τη Μάλτα, δεν είναι αεροπλάνο, θέλει 3,5 μέρες» και διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι «κάναμε το καλύτερο δυνατό και σε ότι αφορά το θέμα της EMSA».

Όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, «την Τρίτη είχαμε την πρώτη κηλίδα να φαίνεται ότι πάει στον Πειραιά, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν φαινόταν την Κυριακή τέτοιο πράγμα, δεν φαινότανε». Και συμπλήρωσε ότι «πρώτη ατυχία για όλους μας ότι έγινε νύχτα» το ατύχημα με το Αγία Ζώνη.

Σχετικά με τις κατηγορίες των δημάρχων ότι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως, ο κ. Κουρουμπλής είπε: «Να δεχτούμε πως αργήσαμε. Αν είχαν ενημερωθεί νωρίτερα, τι θα έκαναν; Το θεσμικό πλαίσιο δεν τους δίνει αρμοδιότητα να επέμβουν».

Ερωτηθείς για το τι έκανε στο Λονδίνο την ώρα που έγινε το περιστατικό με το «Αγία Ζώνη ΙΙ», απάντησε ότι είχε συναντήσεις με ναυτιλιακές εταιρείες, λόγω του Brexit.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: