Κομισιόν: Από Δευτέρα οι πρώτες επιστροφές στην Τουρκία, άγνωστος ο αριθμός τους

«Ενήμερη» αλλά χωρίς ευθύνη δήλωσε πως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα επεισόδια στα ελληνικά κέντρα υποδοχής 

Από την Δευτέρα 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η επιστροφή στην Τουρκία των Σύρων προσφύγων και η μετεγκατάσταση από την Τουρκία σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τον κανόνα «ένας προς έναν», χωρίς να δίδεται ακριβής αριθμός ανθρώπων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέγιεβα δήλωσε πως ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Φερβέι εργάζεται από κοινού με την Ελληνική και την Τουρκική κυβέρνηση για την προετοιμασία της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. 

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα καθώς  κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται στην Άγκυρα, όπου συνομιλούν με τις αρμόδιες Τουρκικές Αρχές για την μετανάστευση και το Τουρκικό ΥΠΕΞ. Παράλληλα ο Μάρτιν Φερβέι συναντιέται στην  Άγκυρα με την κοινή επιτροπή μετεγκατάστασης για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών που αφορούν την μετεγκατάσταση από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Μίνα Αντρέγιεβα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μεταφορά ανθρώπων πριν γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος της αίτησης ασύλου τους και όσοι δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου ή δεν έχουν καταθέσει κάποια σχετική αίτηση θα επιστραφούν.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την έλλειψη προσωπικού στα ελληνικά νησιά, που θα συνδράμει τις ελληνικές Αρχές στην καταγραφή των ροών και στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, η Νατάσα Μπερτό τόνισε πως αν και δεν έχει συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 2.500 υπαλλήλων που χρειάζονται, στα ελληνικά νησιά βρίσκονται 700 υπάλληλοι του οργανισμού FRONTEX και 452 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕΑSΟ). Αναμένεται να προστεθούν ακόμη 44 Ολλανδοί υπάλληλοι από τον FRONTEX και 32 από την EASO μέχρι τη Δευτέρα. 

«Ενήμερη» αλλά χωρίς ευθύνη δήλωσε πως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα επεισόδια στα ελληνικά κέντρα υποδοχής (hotspots) μεταξύ μεταναστών και προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων, καθώς η ευθύνη της επιτήρησης τους βαραίνει τις ελληνικές Αρχές. 

Υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών εργάζονται με στόχο την επίτευξη των απαιτούμενων ρυθμίσεων, σε νομικό επίπεδο, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για το προσφυγικό από την ερχόμενη Δευτέρα. Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε, για τον σκοπό αυτό θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Τουρκία και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε η Μίνα Αντρέγιεβα στη συνέχεια την μη επαναπροώθηση Σύρων προσφύγων από τα σύνορα της Τουρκίας, πίσω στη Συρία. Από τη πλευρά της η Νατάσα Μπερτό  τόνισε πως η Επιτροπή «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την κριτική της Διεθνής Αμνηστίας και περιμένουμε τις θέσεις της Τουρκικής πλευράς, σεβόμενη την αρχή των μη απωθήσεων».

Σχετικά με την κριτική που έχει ασκηθεί στο έργο της ΕΕ από την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ, την UNHCR, η Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως «θέτουμε όλες τις δομές για να λειτουργήσει η συμφωνία, είμαστε σε επικοινωνία με τις ΜΚΟ και χρησιμοποιούμε όλους τους μηχανισμούς της ΕΕ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα, έχοντας δώσει και βοήθεια στο στρατό. Η διαδικασία αυτή θα πάρει χρόνο αλλά έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες δράσεις έτσι ώστε να μετακινηθούν από την Ειδομένη οι πρόσφυγες σε άλλους χώρους.»

Πηγή: protothema.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: