Κολομβία: Ο στρατός σκότωσε δυο μέλη του ισχυρότερου καρτέλ της χώρας

Ο στρατός της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως μέλη του σκότωσαν δυο μέλη της Clan del Golfo και συνέλαβαν έναν από τους ηγέτες της, καθώς και τη δολοφονία στρατιωτικού, μετά την ανακοίνωση την Κυριακή πως τερματίζεται η κατάπαυση του πυρός με το ισχυρότερο καρτέλ των ναρκωτικών στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Την 31η Δεκεμβρίου 2022, η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωνε πως συμφωνήθηκε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με το καρτέλ αυτό, καθώς και με οργάνωση ακροδεξιών παραστρατιωτικών, ομάδες διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Όμως ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανέστειλε την Κυριακή την εκεχειρία με το καρτέλ, κατηγορώντας το πως διέπραξε επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας και ενεθάρρυνε επιθέσεις εναντίον χωρικών που εξορύσσουν χρυσό χωρίς άδεια στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Αυτοί οι τελευταίοι διαδηλώνουν από τις αρχές Μαρτίου, διαμαρτύρονται για επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας για την καταστροφή μηχανημάτων με τα οποία εξορύσσουν χρυσό.

Ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως συνέλαβε τη Δευτέρα, στον νομό Αντιόκια, τον φερόμενο ως «συντονιστή των πληρωμένων δολοφόνων (…) της εκτός νόμου οργάνωσης», γνωστό με το ψευδώνυμο «Αντρές».

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Ιβάν Βελάσκες, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί 10.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

Σε βίντεο που εστάλη σε ΜΜΕ, ο στρατηγός Λουίς Οσπίνα ανέφερε πως σε «σύγκρουση» στο βόρειο τμήμα της χώρας, στον νομό Μπολίβαρ, «σκοτώθηκαν δυο μέλη της Κλαν».

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις «θα συνεχιστούν», διεμήνυσε ο συνταγματάρχης Λουίς Σιφουέντες, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός της δράσης εναντίον της συμμορίας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: