Κολομβία: Η δολοφονία 4 ανήλικων αυτοχθόνων οδήγησε στην αναστολή της κατάπαυσης πυρός

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει την κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί με μια ομάδα διαφωνούντων της πρώην ανταρτικής οργάνωσης FARC σε τέσσερις επαρχίες της χώρας, μετά τη δολοφονία τεσσάρων ανήλικων αυτοχθόνων.

«Γνωστοποιούμε ότι η διμερής κατάπαυση του πυρός με αυτήν την ένοπλη οργάνωση διακόπτεται στις επαρχίες Μέτα, Κακετά, Γκαβιάρε και Πουτουμάγιο και επανενεργοποιούνται όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πέτρο. Η ομάδα αυτή, το «Μέτωπο Καρολίνα Ραμίρες», δεν είχε αποδεχθεί την ειρηνευτική συμφωνία του 2016 μεταξύ της κυβέρνησης και των FARC.

Οι τέσσερις ανήλικοι δολοφονήθηκαν στην επαρχία Αμασόνας από μέλη της ομάδας, ανακοίνωσε την Κυριακή το γραφείο του Συνηγόρου του Λαού, ενός θεσμού για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Τα τέσσερα «παιδιά και έφηβοι» σκοτώθηκαν στα σύνορα μεταξύ Κακετά και Αμασόνας από μέλη του Μετώπου Καρολίνα Ραμίρες. Η ομάδα αυτή ανήκει στη μεγαλύτερη οργάνωση διαφωνούντων των πρώην FARC, το «Κεντρικό Γενικό Επιτελείο των FARC» (EMC-FARC). Η ηλικία των θυμάτων δεν ανακοινώθηκε.

Οι ανήλικοι είχαν στρατολογηθεί από τους αντάρτες που αποσύρθηκαν το 2017 από την ειρηνευτική συμφωνία με την οποία αφοπλίστηκαν οι FARC.

Πρόκειται για μια «ειδεχθή πράξη που θέτει εν αμφιβόλω τη βούλησή τους για την οικοδόμηση μιας ειρηνικής χώρας. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτού του είδους τα εγκλήματα», σχολίασε ο πρόεδρος Πέτρο.

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου «καθολικής ειρήνης» στην Κολομβία, ο αριστερός πρόεδρος προσπαθεί εδώ και μήνες να διαπραγματευτεί με αντάρτες διαφόρων άλλων ένοπλων οργανώσεων, που συχνά συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών. Μεταξύ αυτών είναι η ELN, οι γκεβαριστές αντάρτες που απορρίπτουν την ειρηνευτική συμφωνία του 2016, διάφορες παραστρατιωτικές, ακροδεξιές οργανώσεις αλλά και εγκληματικές ομάδες, όπως το Κλαν δελ Γκόλφο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: