Καθαρές οι ακτές στην Πάτρα, από Άγιο Βασίλειο ως Βραχνέικα – Τι έδειξε η πρώτη δειγματοληψία

Οι πρώτες μετρήσεις της Μονάδας Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, του Εργαστηρίου Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Πατρών, άναψαν το πράσινο φως για… άφοβο κολύμπι σε όλες τις παραλίες της πόλης των Πατρών από Άγιο Βασίλειο έως Βραχνέικα, έκταση που αντιστοιχεί σε όλο το παραλιακό εύρος της περιοχής και αφορά ορισμένες από τις πλέον πολυσύχναστες ακτές της.

Η πρώτη δειγματοληψία για τη φετινή σεζόν, όπως λέει ο καθηγητής Απόστολος Βανταράκης, έγινε την περασμένη Δευτέρα και τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για την ποιότητα των θαλλάσιων υδάτων, αν και θα ακολουθήσουν άλλες δύο μετρήσεις, όπου είναι δυνατόν μεν να έχουμε ανατροπές αλλά σίγουρα όχι ικανές να ανατρέψουν σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα. Η δεύτερη μέτρηση θα γίνει σε μια εβδομάδα.

Το εργαστήριο, στο πλαίσιο των εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιεί μέτρησε τις τιμές σε παραλίες της Πάτρας που είναι πολυσύχναστες, σε παραλίες δηλαδή που εν όψει και της κρίσης είθισται να εκδράμουν εκατοντάδες Πατρινοί καθημερινά.

Οι δειγματοληψίες έγιναν από τα επιστημονικά στελέχη του Μοριακού Κέντρου IWaterFood στα σημεία: Παραλία Αγυιάς, Παραλία Προαστίου, Παραλία Καστελόκαμπου, Παραλία Ρίου, Δημορηγόπουλου, Ακταίου, Αγ. Βασιλείου, αλλά και στα Βραχνέικα.

Σύμφωνα με την πρώτη αυτή μέτρηση,όλες οι περιοχές που ελέχθηκαν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις καθαρότητας .

Οι μετρήσεις από τις δειγματοληψίες του Μοριακού Κέντρου είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα (www.iwaterfood.gr) για την ενημέρωση των πολιτών και έχουν διαβιβαστεί στη διεύθυνση υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία είναι αρμόδια για το θέμα. Το Κέντρο θα κάνει και νέο γύρο δειγματοληψιών στο επόμενο διάστημα, αφενός για επιστημονικούς, αφετέρου για κοινωνικούς λόγους.

To IWaterFood αποτελεί τμήμα της Μονάδας Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, του Εργαστηρίου Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Πατρών και αποτελεί ένα καινοτόμο μοριακό εργαστήριο που ειδικεύεται στους παρακάτω τομείς.

  • Ποιότητα Υδάτινου Περιβάλλοντος
  • Ποιότητα Τροφίμων
  • Δημόσια Υγεία
  • Υγιεινή και Ασφάλεια

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

xespao.gr-topika

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: