Καταγγελίες για παράνομο ελικοδρόμιο στα Τουρκοβούνια

Το σημείο το οποίο έχει μετατραπεί σε άτυπο ελικοδρόμιο, είναι άλσος και δασική έκταση που έχει κηρυχτεί αναδασωτέα, καταγγέλουν κάτοικοι του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού

Οι κάτοικοι του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού έχουν γίνει μάρτυρες επί πολλά έτη της μετατροπής σε άτυπο ελικοδρόμιο μίας δημόσιας έκτασης που βρίσκεται στη θέση «Τουρκοβούνια», αφού εκεί πραγματοποιούνται επί χρόνια προσγειώσεις και απογειώσεις ελικοπτέρων της superior air.

Το σημείο αυτό δεν είναι εγκεκριμένο ελικοδρόμιο ούτε πεδίο προσγείωσης σύμφωνα με τις προδιαγραφές και απαιτήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και του πλαισίου λειτουργίας και εκμετάλλευσης ελικοδρομίων όπως αυτό καθορίζεται από το πδ 19/2009.

Η περιοχή αυτή είναι άλσος, και μάλιστα είναι δημόσια δασική έκταση που έχει κηρυχτεί αναδασωτέα από το 1934 και παραμένει έτσι έως σήμερα. Δεδομένου ότι η έκταση είναι αναδασωτέα, η χρήση της για σκοπούς άλλους εκτός αυτών που επιτρέπει η δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία δεν επιτρέπεται.


Το Δασαρχείο Πεντέλης και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχουν επιληφθεί του θέματος κατόπιν καταγγελίας κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μάλιστα έχουν προσφύγει και στα δικαστήρια για να σταματήσει η superior air να χρησιμοποιεί αυτό το σημείο των «Τουρκοβουνίων» για πεδίο προσγείωσης των ελικοπτέρων της. Το Δασαρχείο και η ΥΠΑ δηλώνουν ότι αφού η έκταση είναι αναδασωτέα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ελικοδρόμιο.

Να σημειωθεί ότι μόνο για έκτακτες ανάγκες, δηλαδή για αεροδιακομιδή ασθενών ή για τεχνική βλάβη, θα μπορούσαν οι πιλότοι της «Superior Air» να προσγειώσουν τα ελικόπτερά τους στην έκταση. Δεν πρόκειται όμως για τέτοια περίπτωση αφού οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις των ελικοπτέρων της «Superior Air» (πρόκειται για την εταιρεία που εργαζόταν ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο συζυγοκτόνος της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά), γίνονται σε σταθερή βάση, από την ανατολή του ηλίου έως τη δύση του, μεταφέροντας επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω ενεργειών είναι η αναδασωτέα έκταση στην Αθήνα να έχει καταληφθεί και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά σαν ελικοδρόμιο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιούν ελικόπτερα ως μέσο μεταφοράς τους.


Αντιθέτων οι κάτοικοι και οι επισκέπτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το άλσος των Τορυκοβουνίων ως χώρο αναψυχής, σωματικής άσκησης και βόλτας ουσιαστικά αποκλείονται, καθώς δεν μπορούν να διέρχονται ελεύθερα οικογένειες με παιδιά για άθληση, για βόλτα για αναψυχή, για περίπατο με τα κατοικίδιά τους, όταν προσγειώνουν και απογειώνονται ελικόπτερά σε τόσο κοντινή απόσταση από αυτούς.

Επίσης δεν έχουν τοποθετηθεί οι αναγκαίες προειδοποιητικές σημάνσεις, ούτε κάποιος έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της σωματικής ακεραιότητας κάθε επισκέπτη των Τουρκοβουνίων που μπορεί να μην γνωρίζει τί συμβαίνει στην περιοχή. Να προστεθεί σε όλα αυτά και ο θόρυβος και η ηχορύπανση που προκαλείται γιατί οι πιλότοι της εταιρείας αναγκάζονται να μειώνουν πολύ το ύψος πτήσης τους για να τα προσγειώσουν και να τα απογειώσουν αντίστοιχα.

Αναμένεται απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας καθώς και η εξέλιξη μηνυτήριας αναφοράς κατοίκων της περιοχής.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: