Εκλογή προέδρου της Βουλής, μέρος 14: Θρίλερ για γερά νεύρα

Ούτε χολιγουντιανό σενάριο δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει την «παράλογη» εβδομάδα που βιώνει το Κογκρέσο των ΗΠΑ: σαν ταινία που ξεκινά ως οικογενειακή κωμωδία, μετατρέπεται σε δράμα και παίρνει τροπή θρίλερ προς το τέλος της εβδομάδας, με την αγωνία να κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο.

Το «σενάριο» βασίζεται σε μια «βαρετή» διαδικασία ρουτίνας, την εκλογή του προέδρου της Βουλής, η οποία όμως εκτροχιάζεται όταν εμφανίζεται ο «κακός»: καμιά εικοσαριά τραμπικοί βουλευτές.

Ταυτόχρονα, διεκδικεί και βραβείο πρωτότυπου σεναρίου, αφού τα τελευταία 160 χρόνια δεν είχε συμβεί ποτέ να χρειαστούν 13 συνεχόμενες ψηφοφορίες και ακόμη να μην έχει εκλεγεί ο πρόεδρος.

Μωρά και σκυλιά κλέβουν την παράσταση

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, σε εορταστική ατμόσφαιρα. Οι βουλευτές που εξελέγησαν τον Νοέμβριο θα ορκίζονταν και θα αναλάμβαναν τις έδρες τους, πολλοί για πρώτη φορά. Είχαν προσκαλέσει τις οικογένειές τους που, από τους εξώστες, θα τους χειροκροτούσαν στην ορκωμοσία.

Ο κανονισμός ωστόσο προβλέπει ότι, πριν γίνει οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να εκλεγεί ο πρόεδρος του Σώματος. Ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι είναι το φαβορί, το κόμμα του άλλωστε εξασφάλισε, έστω και οριακά, την πλειοψηφία στη Βουλή. Όμως τώρα μπαίνουν στη σκηνή οι «σκληροπυρηνικοί», που εκπροσωπούν τη δεξιά της δεξιάς και αρνούνται να του δώσουν την ψήφο τους. Τον κατηγορούν για ένα σωρό πράγματα: είναι πολύ μετριοπαθής, πολύ δειλός, δεν είναι πιστός στον Ντόναλντ Τραμπ, ενσαρκώνει το «σύστημα», δεν έχει σαφή ιδεολογία.

Οι ψηφοφορίες διαδέχονται η μία την άλλη, όμως κανείς δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Οι συγγενείς επωφελούνται για να κάνουν βόλτες στην Ουάσινγκτον. Και, όπως συμβαίνει σε όλες τις οικογενειακές ταινίες, την παράσταση κλέβουν παιδιά και σκυλιά. Κάποια παιδιά κατεβαίνουν στην αίθουσα των συνεδριάσεων, αλλά δείχνουν καταφανώς ότι βαριούνται.

Ο Δημοκρατικός Τζίμι Γκόμεζ κρατάει μαζί του στο έδρανο το μωρό του, ηλικίας μόλις 4 μηνών. Ακούγονται γέλια όταν ψηφίζει με τον μικρό Χοτζ στην αγκαλιά του. Την Πέμπτη, η Ρεπουμπλικανή Νάνσι Μέις ψηφίζει κρατώντας αγκαλιά τον σκύλο της, τη Λίμπι.

Ποπκόρν και αλκοόλ

Στο μεταξύ, η κατάσταση μοιάζει ολοένα και πιο παράλογη. Οι συνεδριάσεις της Βουλής διέπονται από αυστηρούς κανονισμούς που απαγορεύουν όχι την παρουσία σκύλων αλλά και να γιουχάρουν οι βουλευτές τους συναδέλφους τους, να τους επικρίνουν ονομαστικά, να κάνουν εικασίες για τα κίνητρά τους…

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: