JP Morgan: Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά τα μνημόνια

Έκθεση της JP Morgan κάνει λόγο για τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, το οποίο αναμένεται, όπως αναφέρει, να ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου του 2018.

Σύμφωνα με την έκθεση, η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, αλλά όχι έγκαιρα για τη συνάντηση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, όπως ανέμενε η κυβέρνηση. Ωστόσο, σημειώνει πως ακόμα και μια καθυστέρηση μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα είναι πρόβλημα, καθώς η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα έχει σχηματιστεί πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, αναφέρει ότι αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% το πρώτο εξάμηνο του 2017 και οι δείκτες υψηλής συχνότητας έχουν ανέλθει σε επίπεδα που τελευταία φορά καταγράφηκαν πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

“Αν δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο στον ορίζοντα, αναμένουμε πως η ομαλοποίηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ανεμπόδιστη η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας ως το 3%”, τονίζουν οι αναλυτές της JP Morgan, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2017 και θα πλησιάσει κοντά στο 3,5% το 2018.

Ο οίκος περιγράφει τρία σενάρια για το πώς θα λυθεί το ελληνικό θέμα, ένα καλό, ένα κακό και ένα ανεκτό (ok), με υψηλότερη πιθανότητα να έχει το «ok» σενάριο. Με βάση αυτό, η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα είναι «καθαρή».

Όμως, ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο μακροοικονομικό, πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε «καθαρή έξοδο», κάτι στο οποίο η JP Morgan δίνει 30% πιθανότητα.

Σχετικά με το τρίτο σενάριο, στο οποίο δίνονται 10% πιθανότητες, είναι το «κακό» και περιλαμβάνει υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα και διαφωνίες μεταξύ των παικτών, με αποκορύφωμα την αποτυχία να υπάρξει μια ουσιαστική συμφωνία για το χρέος και εξελίξεις που οδηγούν σε μια τέταρτη διάσωση.

Όπως τονίζει η JP Morgan, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο δεν προβλέπεται Grexit.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: