Ισπανία: Σε ύφεση η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Εξτρεμαδούρα

Η δασική πυρκαγιά που από την Πέμπτη έχει κάνει στάχτη περίπου 120.000 στρέμματα στην Εξτρεμαδούρα της δυτικής Ισπανίας είναι πλέον σε ύφεση, ως εκ τούτου, ορισμένοι από τους 700 κατοίκους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο του Πινοφρανκεάδο είναι καλύτερη από χθες και η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών μπορεί να βοηθήσει τις επόμενες ώρες», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, Γκιγιέρμο Φερνάντεθ Βάρα.

Δεδομένα από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Copernicus αναφέρουν ότι η δασική πυρκαγιά έκαψε περίπου 120.000 στρέμματα, ενώ μέχρι πρότινος οι περιφερειακές αρχές εκτιμούσαν πως η καταστροφή αφορούσε έκταση 80.000 στρεμμάτων.

Πυροσβέστες από την Πορτογαλία ένωσαν τις δυνάμεις τους με ισπανούς συναδέλφους τους στη μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.

Το 2022 η Ισπανία ήταν η ευρωπαϊκή χώρα που βρέθηκε αντιμέτωπη με τον χειρότερο πύρινο εφιάλτη, καθώς σχεδόν 500 δασικές πυρκαγιές έκαναν στάχτη περισσότερα από 3 εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με το EFFIS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές).

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν το πιο «ξηρό» από το 1961 (όταν άρχισαν να καταγράφονται σχετικά στοιχεία), σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία. Ακολούθησε στα τέλη Απριλίου ένα κύμα ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 38,8 βαθμούς Κελσίου, θυμίζοντας καύσωνα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: