ΗΠΑ: Ο ενθουσιασμένος από την «επιστροφή στο σπίτι» Μπάιντεν υποσχέθηκε επενδύσεις στην Ιρλανδία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ένας υπερήφανος Ιρλανδοαμερικανός, συνέχισε την τριήμερη περιοδεία του σήμερα στην Ιρλανδία επισκεπτόμενος το Δουβλίνο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, λίγο πριν εκφωνήσει μια ομιλία στο κοινοβούλιο. Θα ακολουθήσει, αργά το βράδυ, ένα δείπνο στο Κάστρο του Δουβλίνου.

Από τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου χθες προέτρεψε τους ηγέτες των κομμάτων να συνεργαστούν και να συγκροτήσουν κυβέρνηση, δίνοντας την υπόσχεση για σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις, η προσοχή του Μπάιντεν, σε ένα από τα μακρύτερα ταξίδια του στο εξωτερικό, στράφηκε τώρα στον εορτασμό της κληρονομιάς των προγόνων του. Απόλαυσε μια χαλαρή επίσκεψη στην κομητεία Λάουθ, απ’ όπου ο προ-προ-πάππος του, ο Όουεν Φίνεγκαν, μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1849. Αύριο Παρασκευή θα συναντηθεί με συγγενείς του από έναν άλλο κλάδο της οικογένειάς του, στην κομητεία Μέιο.

«Είναι θαυμάσιο» είπε ο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μάικλ Ντ. Χίγκινς, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πώς αισθάνεται που βρίσκεται «στο σπίτι του». «Το ξέρω ότι ακούγεται χαζό, όμως υπάρχουν τόσο πολλοί Ιρλανδοαμερικανοί, όπως οι συγγενείς μου που έφτασαν στην Αμερική το 1844, το ’45, το ’46 και δεν επέστρεψαν ποτέ εδώ», πρόσθεσε. Χαριτολόγησε ότι δεν ήθελε να γυρίσει πίσω στην Ουάσινγκτον όσο βρισκόταν στην «εκπληκτική» κατοικία του 80χρονου Χίγκινς. «Δεν θα ξαναφύγω!» είπε, μετά τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε το πλήθος το οποίο είχε συγκεντρωθεί κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε στην προεδρική κατοικία.

Ο Ιρλανδός πρόεδρος έχει υποδεχθεί τον Μπάιντεν στο προεδρικό μέγαρο δύο φορές στο παρελθόν, το 2016 και το 2017.

Ο Μπάιντεν είπε ότι όταν υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών μνημόνευσε την ιρλανδική παροιμία που λέει ότι «τα πόδια σου θα σε πάνε εκεί που είναι η καρδιά σου» και έγραψε ότι ήταν τιμή του που επιστρέφει στην πατρίδα των προγόνων του για να γιορτάσει όλα όσα συνδέουν την Ιρλανδία με τις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν φύτεψε επίσης μια βελανιδιά στον κήπο του προεδρικού μεγάρου και θα παρακολουθήσει μια επίδειξη γαελικών αθλημάτων, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Ο Μπάιντεν, που σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις του στο Δουβλίνο συνοδεύεται από τον γιο του, τον Χάντερ, την αδελφή του Βάλερι και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί απόψε στο Κάστρο του Δουβλίνου. Η τιμή αυτή είχε αποδοθεί παλαιότερα στη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι. Το απόγευμα σήμερα θα γίνει ο τέταρτος Αμερικανός πρόεδρος (μετά τον Κένεντι, τον Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Μπιλ Κλίντον) που θα μιλήσει στο ιρλανδικό κοινοβούλιο.

Αύριο ο Μπάιντεν θα επιστρέψει στην κομητεία Μέιο, στα δυτικά παράλια της Ιρλανδίας, για να συναντηθεί με συγγενείς του από ένα άλλο παρακλάδι της οικογένειας, αυτό του προ-προ-πάππου του Έντουαρντ Μπλιούιτ, ενώ θα επισκεφθεί επίσης τον Καθολικό Ναό στο Νοκ και θα εκφωνήσει μια ομιλία στην πόλη Μπαλίνα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: