Τέξας: Δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα καταργηθεί χάπι που προκαλεί άμβλωση

Μια απόφαση που θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις ΗΠΑ θα πάρει δικαστήριο στο Τέξας, το οποίο άκουσε τα επιχειρήματα υπέρ ή κατά της απαγόρευσης του χαπιού το οποίο προκαλεί άμβλωση σε γυναίκες που είναι στις πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Το χάπι με τη δραστική ουσία μιφεπριστόνη χρησιμοποιείται για περισσότερες από τις μισές διακοπές εγκυμοσύνης στις ΗΠΑ, αναφέρει το BBC.

Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει η «Συμμαχία για την Ιπποκρατική Ιατρική», μια ομάδα κατά των αμβλώσεων, που υποστηρίζει ότι δεν έχουν γίνει έρευνες για το αν το χάπι είναι επικίνδυνο. Σημειώνεται όμως ότι το χάπι, ένα από τα δύο στην αμερικανική αγορά, κυκλοφορεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Η θέση της αμερικνικής κυβέρνησης είναι ότι η έγκριση του χαπιού στηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα, αλλά και ότι θα ήταν ασυνήθιστο ένα δικαστήριο να κρίνει μια επιστημονική απόφαση και να αποσύρει το σκεύασμα από την αγορά.

Μια λεπτομέρεια με τη σημασία της είναι ότι ο δικαστής έχει διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η δίκη έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έδωσε στις Πολιτείες το δικαίωμα να απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ανατρέποντας απόφαση του 1973.

Εν τω μεταξύ, 12 Πολιτείες όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί έχουν καταθέσει αγωγή κατά της FDA, του φορέα ελέγχο τροφίμων και φαρμάκων, ζητώντας να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στην μιφεπριστόνη.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: