Η πόρτα παραμένει πάντα ανοικτή – Ντάισελμπλουμ

Η πόρτα παραμένει πάντα ανοικτή – Ντάισελμπλουμ

Η πόρτα παραμένει πάντα ανοικτή   Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup δ’ηλωσε ότι με τη λήξη του προγράμματος, οι θεσμοί μπορούν να παράσχουν τεχνική βοήθεια για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ το Eurogroup είναι έτοιμο να δώσει βοήθεια, εφόσον χρειαστεί, στην Ελλάδα και το ίδιο έτοιμη είναι κι η Κομισιόν.

Ο κ. Ντάισλεμπλουμ είπε πως στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης οι θεσμοί ενημέρωσαν για το τι προβλέπεται με τη λήξη του προγράμματος στην Ελλάδα, ενώ οι 18 υπουργοί έκαναν μια συζήτηση για την ισχύ της ΟΝΕ, που είναι τώρα μεγαλύτερη από πριν την κρίση, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα εργαλεία, όπως ο EFSF — ESM, ενώ έχει εργαλεία και η ΕΚΤ με την ανεξαρτησία της.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως η πόρτα παραμένει πάντα ανοικτή, όμως δεν έφυγαν οι θεσμοί από τις συνομιλίες. Τόνισε επίσης πως εάν επιμείνει η Ελλάδα στο δημοψήφισμα, το πρόγραμμα θα λήξει — αλλά από κει και πέρα όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισλεμπλουμ, το ζήτημα του contagion συζητήθηκε σε γενικές μόνον γραμμές, αλλά ειπώθηκε πως υπάρχει πλέον πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα και στις χώρες που βρίσκονται υπό πρόγραμμα.

Τέλος, ο κ. Ντάισλεμπλουμ υποστήριξε ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης έφυγε μόνος του από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ τόνισε πως το Eurogroup θα παρακολουθεί την κατάσταση και αν χρειαστεί θα συγκληθεί εκ νέου.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: