Η Μέρκελ συζητά επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων, κούρεμα μόνο με Grexit

Η Μέρκελ συζητά επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων, κούρεμα μόνο με Grexit

«Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για Grexit ήταν στο τραπέζι, όμως κάναμε άλλη επιλογή», δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό «ARD» η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η ίδια επισήμανε ότι η παραμονή των capital controls στην Ελλάδα δεν είναι κανονική ζωή, κι έτσι, όπως τόνισε, «πρέπει να διαπραγματευτούμε γρήγορα».

Η μόνη επιλογή είναι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, διαφορετικά θα υπάρχει μια χαοτική κατάσταση, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «θα διαπραγματευτούμε σκληρά με την Ελλάδα, για να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστούν οι συμφωνίες».

Η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε πως δεν θα κάνει εικασίες για ένα Plan B για την Ελλάδα μόλις δυο ημέρες αφότου ψήφισε η Βουλή της χώρας της, ενώ επισήμανε πως δεν μπορεί να υπάρξει ένα «κλασικό κούρεμα» στη νομισματική ένωση, ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει εκτός αυτής -όπως πολλάκις έχει σημειώσει και ο κ. Σόιμπλε.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για την αλλαγή στις λήξεις των δανείων και για μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα, μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση της διάσωσης που θα διαπραγματευτούμε», ανάφερε η κα Μέρκελ.

Η ίδια δήλωσε πως η Ευρωζώνη έχει γίνει πολύ πιο εύρωστη και πως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν ξεπεράσει τους δύσκολους καιρούς.

Όσον αφορά τα σενάρια περί παραίτησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε πως κανένας δεν της ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: