Η Κίνα κατασκοπεύει τις ΗΠΑ από την Κούβα χρόνια τώρα, επιμένει αμερικανός αξιωματούχος

Η Κίνα προσπαθεί εδώ και χρόνια να αναπτύξει τις επιχειρήσεις κατασκοπείας που διεξάγει εναντίον των ΗΠΑ από την Κούβα, όπου αναβάθμισε τις δυνατότητές της το 2019, δήλωσε χθες Σάββατο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η δήλωση αυτή καταγράφεται ενώ αμερικανικά ΜΜΕ, με πρώτη την εφημερίδα Wall Street Journal, αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε «μυστική» συμφωνία του Πεκίνου και της Αβάνας για την εγκατάσταση «βάσης κατασκοπείας» στη νήσο της Καραϊβικής, κάπου 160 χιλιόμετρα από της ακτές της Φλόριντας, που θα επιτρέπει στο Πεκίνο να συγκεντρώνει πληροφορίες από τις ΗΠΑ.

Ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, υποβάθμισε το δημοσίευμα της WSJ, δηλώνοντας πως «δεν είναι ακριβές».

Όμως, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώθηκε αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Τζο Μπάιντεν το 2021 πως η Κίνα κάνει «προσπάθειες» να εγκαταστήσει βάσεις «σε όλο τον κόσμο», ιδίως για σκοπούς συλλογής πληροφοριών.

Στις «προσπάθειες» αυτές συμπεριλαμβάνεται «η παρουσία εγκαταστάσεων συλλογής πληροφοριών της Κίνας στην Κούβα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, επιμένοντας πως το Πεκίνο τις «αναβάθμισε» το «2019» και ότι «αυτό είναι καταγεγραμμένο στους φακέλους» των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Τόνισε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν «κληρονόμησε» αυτή την κατάσταση και προσπαθεί να αντιδράσει στα σχέδια εγκατάστασης κινεζικών βάσεων σε διεθνές επίπεδο «με διακριτικότητα και σύνεση», και μέσω διπλωματικών διαύλων, σε επαφές της με άλλες χώρες.

Η αμερικανική κυβέρνηση, κατά την ίδια πηγή, «επιβράδυνε» τα σχέδια της Κίνας όσον αφορά την εγκατάσταση βάσεων στο εξωτερικό, όμως «υπάρχουν ακόμα προκλήσεις και παραμένουμε ανήσυχοι» για τη σχέση της με την Κούβα.

«Η Κίνα θα συνεχίσει να προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της στην Κούβα και εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να την εμποδίσουμε», πρόσθεσε.

Οι «συκοφαντίες» και η «σεναριολογία» των Αμερικανών «συνεχίζονται», ήταν χθες Σάββατο η αντίδραση της κυβέρνησης της Κούβας, που ήδη διέψευσε αυτή την εβδομάδα πως υπάρχει βάση κατασκοπείας της Κίνας στη νήσο.

«Ενθαρρύνονται απο ορισμένα μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν και να θορυβήσουν, χωρίς να τηρούν τους ελάχιστους κανόνες της επικοινωνίας και χωρίς να δίνουν δεδομένα ή αποδείξεις που να υποστηρίζουν όσα διαδίδουν», ανέφερε μέσω Twitter ο κουβανός υφυπουργός Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντο Κόσιο.

Την Πέμπτη χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου «ψευδή και ανυπόστατα», ενώ η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον κατηγόρησε αξιωματούχους των ΗΠΑ πως διαδίδουν «φήμες και συκοφαντίες» ενώ είναι η αμερικανική κυβέρνηση αυτή που αποτελεί «αυτοκρατορία» των ηλεκτρονικών υποκλοπών.

Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα λεπτή σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς ο Aμερικανός πρόεδρος είπε πρόσφατα πως αναμένει «αναθέρμανση» των τεταμένων σχέσεων της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου και αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του στο εγγύς ή στο λιγότερο εγγύς μέλλον.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: