Η Γερμανία ανησυχεί για εξτρεμιστές που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την ενεργειακή κρίση

Ανησυχία για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων που θα οργανώσουν εξτρεμιστικές δυνάμεις εκφράζουν οι γερμανικές αρχές ασφαλείας, που εκτιμούν ότι τέτοιες ενέργειες ίσως διευκολυνθούν από την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, αλλά και τον κίνδυνο ανεπάρκειας σε φυσικό αέριο.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε στη Welt ότι «οι εχθροί της δημοκρατίας περιμένουν απλώς να εκμεταλλευτούν τις κρίσεις προκειμένου να διαδώσουν σενάρια συνωμοσίας για καταστροφές, φόβο και αβεβαιότητα».

Όπως είπε, εξτρεμιστικοί κύκλοι αναζητούν θέματα για να κινητοποιήσουν τους πολίτες, κάτι που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Αυτό που συνέδεσε ακροδεξιούς εξτρεμιστές και διάφορες άλλες ομάδες στις διαμαρτυρίες για τον κορωνοϊό παραμένει ο κοινός παρονομαστής: η περιφρόνηση για τη δημοκρατία και η προσπάθεια κλονισμού της εμπιστοσύνης στο κράτος», σημείωσε.

Τι ανησυχεί τις αρχές

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται η Welt, δεν αποκλείεται, αν οι αυξήσεις των τιμών πλήξουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και το φθινόπωρο υπάρξει και νέο μεγάλο κύμα κορωνοϊού, να διευκολυνθεί η ριζοσπαστικοποίηση σημαντικής μερίδας πολιτών.

«Οι εξτρεμιστές ελπίζουν ότι η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις των τιμών θα πλήξουν σκληρά τους πολίτες ώστε να εκμεταλλευτούν την τεταμένη ατμόσφαιρα και να προωθήσουν τις εχθρικές προς το κράτος φιλοδοξίες τους. Παρακολουθούμε αυτή τη δραστηριότητα με ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στο Βραδεμβούργο Γεργκ Μιούλερ.

Ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώνει και ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας — Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ: «Βλέπουμε ότι διαδίδεται αυτήν τη στιγμή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram ολοένα και περισσότερο περιεχόμενο, το οποίο σχετίζεται με τον πληθωρισμό, την ενέργεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: