Guardian: Υποψίες για εξαγορά των Ολυμπιακών αγώνων από το Τόκιο


Την πιθανότητα το Τόκιο να εξαγόρασε την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων του 2020 αποκαλύπτει ο Guardian.

Το σκάνδαλο που, αν επαληθευτεί, θα τινάξει στην αέρα την αξιοπιστία της ΔΟΕ, ξεκίνησε όταν ανακαλύφθηκε η μεταφορά 1.3 εκατ.ευρώ από το Τόλιο σε ύποπτο λογαριασμό, που συνδέεται με τον γιο του πρώην προέδρου της IAAF Λαμίν Ντιάκ.

Οι αρχές ερευνούν αν αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής της χώρας που θα οργανώσει τους αγώνες, προκειμένου να εξαγοραστούν ψήφοι και κατά πόσο ο Ντιάκ έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την διαδικασία επιλογής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λαμίν Ντιάκ παραιτήθηκε από την θέση του στη ΔΟΕ πριν από έναν, περίπου, χρόνο, όταν παραδέχθηκε ότι χρηματίστηκε για να καλύψει σκάνδαλο ντόπινγκ Ρώσων αθλητών. Σύμφωνα με τότε δημοσίευμα της Le Monde, είχε ισχυριστεί πως χρειαζόταν τα χρήματα για την κάλυψη πολιτικών του σχεδίων στη Σενεγάλη. Από τότε τόσο όσο ο ίδιος, όσο και ο γιος του είναι υπό παρακολούθηση από τις γαλλικές αρχές, για οικονομικά εγκλήματα.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας απαντώντας στις κατηγορίες ανέφερε πως το γραφείο Τύπου της ήταν κλειστό για μια εβδομάδα και πως δεν έχει κάτι να απαντήσει αυτή τη στιγμή.

Από τη μεριά της η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του 2020 σχολίασε πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς έγινε εκείνη τη περίοδο.

«Δεν έχουμε τον τρόπο να μάθουμε περισσότερα για αυτές τις κατηγορίες. Πιστεύουμε πως οι Αγώνες δόθηκαν στο Τόκιο επειδή η πόλη παρουσίασε την καλύτερη πρόταση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Οποιαδήποτε εξαγορά ψήφου θα προκαλέσει αναταραχή στη ΔΟΕ, η οποία είναι ευαίσθητη σε ζητήματα εντιμότητας, μετά το σκάνδαλο χρηματισμού της Salt Lake City, που ξέσπασε πριν από τους χειμερινούς Αγώνες του 2002.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού


Πηγή:Zougla.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: