Γερμανία: Κυβέρνηση «Φωτεινό σηματοδότη» και παραίτηση Λάσετ ζητά η πλειοψηφία των πολιτών

Το 51% των Γερμανών θέλει κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων, ενώ μόλις το 18% θέλει τηνη εναλλακτική λύση ενός συνασπισμού «Τζαμάικα» με τα κόμματα Χριστιανική Ένωση, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες

Μία εβδομάδα ύστερα από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οι πολίτες στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης ότι η επιθυμία τους είναι ο «Φωτεινός Σηματοδότης» αλλά και η παραίτηση του Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ από την ηγεσία του κόμματος (CDU).

Δημοσκόπηση για λογαριασμό του γερμανικού δικτύου «ARD» δείχνει ότι, το 51% θέλει κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών , Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων όπως επίσης και την παραίτηση του εκλεκτού της Μέρκελ από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών .

Αντιθέτως, η εναλλακτική λύση ενός συνασπισμού «Τζαμάικα» με τα κόμματα Χριστιανική Ένωση, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες ) υποστηρίζεται μόνο από το 18 % των ερωτηθέντων.

Για το 24%, καμία από τις δύο επιλογές συνασπισμού δεν αντιπροσωπεύει μια νέα αρχή στη Γερμανία.

Επιπλέον, ένας στους δύο Γερμανούς ψηφοφόρους πιστεύει ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς θα ήταν καλός για Καγκελάριος.

Το 30% δεν συμφωνεί ενώ το υπόλοιπο 20% δεν έχει άποψη για το θέμα.

Για τον επικεφαλής της CDU, Άρμιν Λάσετ, που δέχεται εσωκομματικά πυρά για το ταπεινωτικό εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος της 26ης Σεπτεμβρίου, το 66% θεωρεί όιτι πρέπει να εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Ακόμη και οι δικοί του, οι Χριστιανοδημοκράτες, του γυρνούν την πλάτη.

Το 60% των υποστηρικτών του κόμματός του, ζητούν την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Στο μεταξύ, την Κυριακή , οι Πράσινοι ξεκινούν συνομιλίες με τους νικητές των εκλογών, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).,

Την ίδια ώρα, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild», τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος CDU, Μέρκελ και Σόιμπλε, τηρούν σιγή ιχθύος .

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την ώρα που ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ, αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που τον έκριναν υπεύθυνο για το ταπεινωτικό αποτέλεσμα του κόμματος στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, Μέρκελ και Σόιμπλε κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: