Γαλλορωσική συμμαχία κατά του ISIS

Την ώρα που οι γαλλικές Αρχές πραγματοποιούν εφόδους σε όλη την επικράτεια για τον εντοπισμό του καταζητούμενου τζιχαντιστή και η γαλλική αεροπορία συνεχίζει με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς στο προπύργιο του ISIS στη Συρία, ο Φρανσουά Ολάντ αναζητά στρατιωτικές ενισχύσεις και συμμαχίες εντός και εκτός ΕΕ.

Αν και είναι πιθανό να αποδειχθεί βραχύβια λόγω των διαφορετικών επιδιώξεων των δύο χωρών στον συριακό εμφύλιο, η πρώτη «συμμαχία» είναι ανάμεσα στο Παρίσι και τη Μόσχα.

Μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση ότι η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά προκλήθηκε από τρομοκρατική ενέργεια, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του συμφώνησαν να συντονίσουν τις επιθέσεις κατά του ISIS.

Οι δύο χώρες συνέχισαν χθες ξεχωριστά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των τζιχαντιστών στη Συρία και συγκεκριμένα στη Ράκα. Για δεύτερη συνεχή νύχτα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κέντρα του ISIS, ένα διοικητικό και ένα στρατολόγησης τζιχαντιστών ταυτόχρονα, ενώ η Μόσχα, παράλληλα με τη συνέχιση των επιδρομών, αποφάσισε να ενισχύσει τα 50 αεροσκάφη της με επιπλέον 37.

Η στρατηγική εναντίον του ΙSIS θα είναι το βασικό θέμα των συνομιλιών Ολάντ – Πούτιν, κατά την επίσκεψη του πρώτου στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία θα ταξιδέψει και στην Ουάσιγκτον. Πάντως οι πρώτες συζητήσεις με τις ΗΠΑ, που επιμένουν στη μη αποστολή χερσαίων δυνάμεων, έγιναν χθες κατά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στο Μέγαρο των Ηλυσίων, που δήλωσε ότι «εμείς κερδίζουμε έδαφος και το ISIS χάνει έδαφος».

Εν τω μεταξύ στις Βρυξέλλες το συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα της Γαλλίας για παροχή βοήθειας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Για πρώτη φορά το Παρίσι ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Λισαβόνας που προβλέπει ότι σε περίπτωση «ένοπλης επίθεσης στο έδαφος ενός κράτους-μέλους, τα άλλα οφείλουν να του παράσχουν συνδρομή με όλα τα μέσα που διαθέτουν». «Κάθε χώρα θα μπορεί να βοηθήσει με κάποιον τρόπο, γρήγορα και σε διάφορα μέρη» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ιβ Λεντριάν, που μετά την απόφαση έγραψε στο Twitter για «ιστορική και πολιτική πράξη μεγάλου μεγέθους».

Πάντως ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Βερολίνου στις αεροπορικές επιδρομές, επιμένοντας στην απόφαση για υποστήριξη των Κούρδων μαχητών που πολεμούν το ISIS.

Αντίθετα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι θέλει να επεκτείνει τα βρετανικά πλήγματα κατά του ISIS και στη Συρία (σήμερα περιορίζονται στο Ιράκ), προσθέτοντας ότι φοβάται πως η πρότασή του δεν θα περάσει από το Κοινοβούλιο, και ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού για την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων.

Πηγή: Το Έθνος

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: