Γαλλία: Ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι το Παρίσι θέλει καλύτερη πρόσβαση στην Κίνα, όχι αποσύνδεση

Η Γαλλία θέλει καλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά και μια πιο “ισορροπημένη” εμπορική σχέση, όχι μια “αποσύνδεση” από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μετά τις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους.

“Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια νομικά εμπόδια ή κάποιους άλλους φραγμούς στην απόκτηση πρόσβασης προς τις κινεζικές αγορές”, δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο την επομένη των “εποικοδομητικών” όπως τις χαρακτήρισε εμπορικών συνομιλιών που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ.

“Αυτό ήταν βέβαια στον πυρήνα των συζητήσεών μας”, είπε ο Λεμέρ. “Θέλουμε να έχουμε καλύτερη πρόσβαση και πιο ισορροπημένη πρόσβαση στην κινεζική αγορά”.

Στη χθεσινή συνάντηση, ο Χε είπε πως η Κίνα ελπίζει πως η Γαλλία θα μπορέσει να “σταθεροποιήσει τον τόνο” των σχέσεων της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Παρίσι σε ορισμένους τομείς.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πει κατ΄επανάληψη πως δεν θέλουν να αποσυνδεθούν (decouple) από την Κίνα αλλά να μειώσουν τους κινδύνους (“de-risk”) από αυτό που η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών αποκαλεί “οικονομικό καταναγκασμό” που ασκεί η Κίνα.

“De-risking δεν σημαίνει πως η Κίνα αποτελεί κίνδυνο”, είπε ο Λεμέρ. “Σημαίνει πως θέλουμε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι και πως δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε κίνδυνο στις εφοδιαστικές αλυσίδες μας αν υπήρχε μια νέα κρίση, όπως εκείνη της COVID με την πλήρη κατάρρευση μερικών αλυσίδων αξίας”.

Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας, όμως γαλλικές εταιρίες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι μπορεί να βρεθούν στα διασταυρούμενα πυρά της αυξανόμενης αντιπαλότητας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, των παγκόσμιων οικονομικών υπερδυνάμεων.

Ερωτηθείς για τους φόβους Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων για το ενδεχόμενο φθηνά κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) να κατακλύσουν τις αγορές της Ευρώπης, ο Λεμέρ είπε πως η Γαλλία έχει το δικό της σχέδιο, για το οποίο εργάζεται με την Ευρώπη, ώστε να υπάρξει καλύτερη εστίαση της Γαλλίας και της Ευρώπης στις επιχορηγήσεις EV προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

“Είμαστε έτοιμοι να έχουμε κινεζικές επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία στη Γαλλία και στην Ευρώπη”, είπε, προσθέτοντας πως θα ήταν “πολύ καλό πράγμα” να υπάρχουν κινεζικές εταιρίες που επενδύουν και αναπτύσσονται στην Ευρώπη.

Ο Λεμέρ είπε πως η Γαλλία είναι στο σωστό μονοπάτι, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερη πρόσβαση των γαλλικών καλλυντικών στην κινεζική αγορά.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: