Ενημέρωσε την Ολομέλεια για την δικογραφία Μεϊμαράκη η Ζωή

Ενημέρωσε την Ολομέλεια για την δικογραφία Μεϊμαράκη η Ζωή

Κύκλοι της Ζωής Κωνσταντοπούλου διαψεύδουν τα όσα ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, ότι δηλαδή έκρυψε την δικογραφία Μεϊμαράκη και τριών ακόμη υπουργών. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως η ανακοίνωση για την άφιξη της δικογραφίας, έγινε στις 24 Φεβρουαρίου και παραπέμπουν στα πρακτικά.

Όπως προκύπτει από τα , η Πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει στην ολομέλεια του σώματος ότι: «Διαβιβάστηκε ποινική δικογραφία κατά την ίδια ημερομηνία, 11 Φεβρουαρίου 2015, η οποία αφορά τους πρώην Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Απόστολο-Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με τη διερεύνηση καταγγελιών που έλαβαν χώρα στις 21-1-2014 στην τηλεοπτική εκπομπή «Απαγορευμένη Ζώνη» του τηλεοπτικού σταθμού EPSILONTV αναφορικά με τις διαδικασίες προμήθειας οπλικών συστημάτων εξοπλισμών για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους που πρόσκεινται στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε πλήρως την Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα και σημείωσε ότι «οι ποινικές δικογραφίες διαβιβάζονται στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο ρητώς ορίζει ότι μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί, για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως ο νόμος ορίζει». Επιπλέον, ενημέρωσε ότι για να υπάρξει «πρόταση άσκησης δίωξης» σε βάρος κάποιου υπουργού, πρέπει να υποβληθεί σχετική πρόταση από «τουλάχιστον 30 βουλευτές».

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε σημειώσει στην εν λόγω συνεδρίαση ότι υπάρχει κενό στη συγκεκριμένη διαδικασία και είχε ανακοινώσει ότι μέσω των κοινοβουλευτικών επιτροπών θα εισηγηθεί να αλλάξει η διαδικασία, ώστε να μην μένουν στο σκοτάδι οι συγκεκριμένες υποθέσεις εξαιτίας της αδράνειας κάποιων βουλευτών. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει: «Θέλω να σας θέσω υπ’ όψιν ότι μολονότι το Σύνταγμα αποδίδει στη Βουλή μίαν ιδιαίτερης σημασίας αρμοδιότητα και ευθύνη, από τον Κανονισμό της Βουλής και από την πρακτική των προηγούμενων ετών είχε προκύψει κενό ανεπίτρεπτο, σε σχέση με τον χειρισμό αυτών των υποθέσεων».

Η ίδια υπογράμμισε: «Οι δικογραφίες ανακοινώνονταν συνοπτικά στην Ολομέλεια χωρίς την ειδική αναφορά πολλές φορές ούτε των καθ’ ων Υπουργών και εν συνεχεία διαβιβάζονταν στη νομοθετική υπηρεσία απ’ όπου, συνήθως, κατά σύστημα δεν δίνονταν αντίγραφα των ποινικών δικογραφιών. Αυτό, στην πραγματικότητα, παρήγαγε την ουσιαστική παραγραφή ή επιχειρήματα παραγραφής, δεδομένων των πολύ στενών προθεσμιών». Η κ. Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε: «Θα θέσω το ζήτημα αυτό στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής διότι η Βουλή στην οποία διαβιβάζονται από την εισαγγελική αρχή, δηλαδή τη δικαστική εξουσία, μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης, δηλαδή την εκτελεστική εξουσία, δικογραφίες, προκειμένου να ασκήσει την αρμοδιότητά της, δεν επιτρέπεται να αδρανεί και να μην αποφαίνεται. Άρα είναι αναγκαίο να προβλέψουμε τη διαδικασία εκείνη με την οποία θα αντιμετωπίζονται οι ποινικές δικογραφίες που διαβιβάζονται στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη και δεν θα πέφτουν σε ένα μαύρο πηγάδι».

Να σημειωθεί ότι το , η οποία επανήλθε σήμερα με διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο. 

 

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: