Ενδοδοντία στη σύγχρονη οδοντιατρική

Ο ενδοδοντιστής είναι ο ειδικευμένος οδοντίατρος, που ο κύριος τομέας ενασχόλησης του είναι οι απονευρώσεις δοντιών. Οι ενδοδοντολόγοι, μετά την απόκτηση του πτυχίου του οδοντιάτρου, έχουν ειδικευτεί τουλάχιστον 3 επιπλέον χρόνια στην εκτέλεση ενδοδοντικών θεραπειών (απονευρώσεις δοντιών).

Ο γενικός οδοντίατρος πολλές φορές παραπέμπει κάποια απαιτητικά περιστατικά στον ενδοδοντολόγο, γιατί δεν μπορεί ή δυσκολεύεται να διεκπεραιώσει ο ίδιος την απονεύρωση δοντιού. Τέτοιες περιπτώσεις είναι δόντια με στενούς, κεκαμμένους ή ενασβεστιωμένους ριζικούς σωλήνες. Γενικότερα δόντια που έχουν μία ανώμαλη ή ασυνήθιστη / ιδιαίτερη μορφολογία στη ρίζα τους, συχνά παραπέμπονται στον ενδοδοντιστή για τη συνέχιση της θεραπείας, καθώς οι ενδοδοντιστές κατέχουν προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και ειδικά υλικά για την αντιμετώπιση τέτοιων ιδιαίτερων περιστατικών. Μία ακόμη συνηθισμένη θεραπεία που αναλαμβάνουν οι ενδοδοντολόγοι είναι η επανάληψη μιας παλιάς αποτυχημένης απονεύρωσης. Συμβαίνει πολλές φορές δόντια που έχουν απονευρωθεί στο παρελθόν να επανατερηδονιστούν και να εκδηλώσουν μετά από χρόνια συμπτώματα πόνου. Στην περίπτωση αυτή ο ενδοδοντιστής αφαιρεί την παλιά απονεύρωση, καθαρίζει εκ νέου τις ρίζες του δοντιού και τελειώνει με την έμφραξη των ριζικών σωλήνων με νέο υλικό. Μία ακόμη θεραπεία που συχνά αντιμετωπίζει ο ενδοδοντιστής είναι η πολφοτομή η οποία είναι “μερική απονεύρωση” και πραγματοποιείται συνήθως σε νεογιλά δόντια. Τέλος μία ακόμη ειδική θεραπεία την οποία αναλαμβάνει ο ενδοδοντολόγος είναι η εσωτερική λεύκανση απονευρωμενών δοντιών. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα απονευρωμένα δόντια μετά από χρόνια μαυρίζουν ή αποκτούν ένα αντιαισθητικό γκρίζο χρώμα. Πέρα από την κλασσική μέθοδο της λεύκανσης οι ενδοδοντολόγοι έχουν τη δυνατότητα να λευκάνουν ένα μεμονωμένο απονευρωμένο δόντι, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες τεχνικές σε συνδυασμό με ειδικά υλικά.

Συνοψίζοντας οι ενδοδοντιστές είναι ο ειδικοί οδοντίατροι που έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει απαιτητικά περιστατικά απονευρώσεων. Επομένως με τη συμβολή του ενδοδοντιστή είναι δυνατόν δόντια που είχαν καταδικαστεί σε εξαγωγή από το γενικό οδοντίατρο να παραμείνουν μέσα στο στόμα.

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: