Εισβολή στην Ουκρανία – Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει και χρόνια

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εστίασε στην ανάγκη η Δύση να είναι προετοιμασμένη για μια μακρά περίοδο στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία — Έκανε ειδική αναφορά στις κυρώσεις και στην ενίσχυση της άμυνας 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να καταλάβει όλη την Ουκρανία και υπάρχει ο κίνδυνος να διαρκέσει ο πόλεμος «μήνες ή και », προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, πολλούς μήνες, ή και χρόνια. Και για αυτόν τον λόγο πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά πορεία, τόσο σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς την Ουκρανία, όσο και τη διατήρηση των κυρώσεων και την ενίσχυση της άμυνάς μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ λίγο προτού ξεκινήσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Για την τελική επίθεση στο Ντονμπάς ετοιμάζονται οι Ρώσοι — «Φύγετε τώρα» λέει το Κίεβο στους κατοίκους

Το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για μια μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του Κρεμλίνου.

Οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα, ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου Ενσωμάτωσης στο Telegram, η Βέρεστσουκ τόνισε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει «τώρα», γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο».

Ήδη από χθες, χιλιάδες κάτοικοι του Ντονμπάς (επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ) εγκαταλείπουν την περιοχή με κατεύθυνση προς τα δυτικά, εν όψει της επίθεσης που προετοιμάζει εντατικά ο ρωσικός για κατάληψη εδαφών.

Ουρές μήκους άνω των 70 χιλιομέτρων δημιουργήθηκαν σε οδικές αρτηρίες προς δυτικότερες επαρχίες της Ουκρανίας, με τον στρατό της χώρας να έχει στήσει σημεία ελέγχου σε όλους τους άξονες εισόδου και εξόδου από την περιοχή.

Η Ρωσία απέσυρε το σύνολο των δυνάμεών της από τη βόρεια Ουκρανία ακριβώς για να εντείνει την επίθεση στο Ντονμπάς, όπου κατοικεί μεγάλο μέρος εθνικά Ρώσων μειονοτικών της Ουκρανίας και ρωσόφωνων εθνικά Ουκρανών. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζουν την ίδια ώρα την αμυντική οχύρωσή τους στην περιοχή, έχοντας εκεί μερικές από τις πλέον εμπειροπόλεμες μονάδες τους.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της επαρχίας του Λουχάνσκ και λίγο περισσότερο από το 50% της επαρχίας του Ντονέτσκ. Στόχος τους είναι να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στη νοτιοανατολική Ουκρανία και να συνδέσουν την κατεχόμενη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας διά της ξηράς με τη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι ήρθαν στην Ουκρανία σαν στρατός αποικιστών» είπε ο Ζελένσκι

«Τα στρατεύματα της Ρωσίας ήρθαν στα εδάφη μας σαν στρατός αποικιστών». Αυτό δήλωσε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατά την παρουσία του, μέσω βιντεοκλήσης, στη βουλή της Ιρλανδίας την Τετάρτη, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, πως η Ρωσία δεν αξίζει να βρίσκεται στη διεθνή κοινότητα.

«Ο ρωσικός στρατός ήρθε στην Ουκρανία ως στρατός αποικιστών. Οι κρατικοί προπαγανδιστές της Ρωσίας, οι δεν κρύβουν καν αυτό που θέλουν πια. Στον 21ο αιώνα, βλέπουν το τους ως μια αποικιακή αυτοκρατορία που υποτίθεται ότι έχει το δικαίωμα να υποτάξει γειτονικά έθνη και να καταστρέψουν κάθε υποδομή. Καταστρέφουν ακόμη και την ίδια την ταυτότητα των εθνών. Όλα όσα μας κάνουν Ουκρανούς», τόνισε ο Ζελένσκι.

Μίλησε, ακόμα, για τα εγκλήματα που διέπραξε ο ρωσικός στρατός κατά του ουκρανικού έθνους. Ειδικότερα, για τις δολοφονίες εκπαιδευτικών και όλων όσων σχετίζονται με τον ουκρανικό στρατό στα κατεχόμενα εδάφη, τις απαγωγές στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις δολοφονίες ηγετών των κοινοτήτων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, μαζί με τον ρωσικό στρατό, στο ουκρανικό έδαφος μπήκαν και μονάδες που δημιουργήθηκαν για να καταστείλουν κάθε πολιτική αντίσταση.

Ταυτόχρονα, ο Ζελένσκι εξέφρασε την οργή του για το γεγονός πως μετά από όλες τις φρικαλεότητες που βιώνει η Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, «πρέπει ακόμα να προσπαθήσουμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πιο αποφασιστική δράση απέναντι στο επιτιθέμενο έθνος».

Παράλληλα, ο Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία προκαλεί σκόπιμα την επισιτιστική κρίση διακόπτοντας τις διαδικασίες σποράς στην Ουκρανία.

.

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: