ΔΝΤ: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα

Αισιόδοξο εμφανίζεται το ΔΝΤ για την Ελλάδα στις έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές των μελών του ( World Economic Outlook ) που δόθηκε στην δημοσιότητα, προβλέποντας ότι για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 3,6% του ΑΕΠ με το τρίτο τρίμηνο να αναμένεται πολύ υψηλότερο λόγω της πολύ καλής τουριστικής περιόδου. Συνεπώς ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης έχει πιθανότητες να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ και όχι στο 1,8% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει επίσημα το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά στο 2018, το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ και είναι λίγο πιο αισιόδοξο, τόσο από το υπουργείο οικονομικών που προβλέπει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ρυθμό ανάπτυξης 2,4% του ΑΕΠ, όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ.

Παρόλα αυτά, δεν εγκαταλείπει ακόμη την μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη του ότι μετά τις χρονιές που η Ελλάδα θα εφαρμόζει ακόμη το τρίτο πρόγραμμα η ανάπτυξη θα χάσει ύψος για να προσγειωθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2022.

Για την πορεία του πληθωρισμού, το ΔΝΤ προβλέπει πως φέτος θα φτάσει στο 1,2%, θα αυξηθεί ελαφρά στο 1,3% το 2018 και θα μείνει στα επίπεδα του 1,7% το 2022.

Στο μέγεθος του ισοζυγίου πληρωμών που δείχνει ως ένα βαθμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της αύξηση των εξαγωγών το ΔΝΤ προβλέπει επίσης θετικές εξελίξεις . Συγκεκριμένα προβλέπει για φέτος μικρό έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ που θα γίνει 0,2% του ΑΕΠ για το 2018 και θα μηδενιστεί το 2022 προμηνύοντας σταθερή αύξηση των εξαγωγών και αύξηση της παραγωγικότητας.

Παράλληλα, το ταμείο προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας από το 22,7% για φέτος στο 20,3% το 2018 ως αποτέλεσμα της γενικότερης ανάκαμψης της οικονομία

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: