Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-ΠΓΔΜ, επιστρέφονται πίσω οι πρόσφυγες

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω» (σσ στην Ελλάδα), ενώ κάνει λόγο για 1500 μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα, Προσθέτει, επίσης, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα.

Επίθεση κατά της ελληνικής πλευράς εξαπέλυσε μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΣ Νίκολα Πόποσκι, με αφορμή την παράνομη είσοδο 1.000 προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της χώρας του την Δευτέρα. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι 600 από τους πρόσφυγες που πέρασαν παράνομα στην γειτονική χώρα έχουν ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα. Στρατός και η Αστυνομία των Σκοπίων έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τη σύλληψη όλων αυτών των ατόμων. Ο κ. Ποπόσκι έκανε λόγο για μαζική και οργανωμένη προώθηση προσφύγων, με σκοπό οι ομάδες μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα μέσα παράνομων διελεύσεων. «Η συνέπεια αυτού είναι σαφής: ενθάρρυνση για χρήση παράνομων συνοριακών διαβάσεων με προορισμό τη Γερμανία και αλλού» προσθέτει ο σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πόποσκι ισχυρίστηκε ότι «περισσότεροι μετανάστες σε παραγκουπόλεις στη συνοριακή γραμμή ενθαρρύνουν μόνο το λαθρεμπόριο και επιδεινώνουν την ανθρώπινη μεταχείριση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας είπε, επίσης ότι μόνο μια ενιαία και ανθρώπινη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτρέψει από το να γίνει το λαθρεμπόριο των μεταναστών καθημερινή ρουτίνα για κάθε χώρα στον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο.

Αιχμές κατά των ελληνικών Αρχών ότι, «η χθεσινή εξέλιξη παραβίασε αυτό που είχε συμφωνηθεί στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής ότι, δηλαδή όλες οι παράνομες διελεύσεις θα πρέπει να εμποδιστούν», άφησε ο πρέσβης της πΓΔΜ στην Αθήνα Ντάρκο Ανγκέλοφ, με δηλώσεις του στον Αθήνα 9.84.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν, επίσης στον Αθήνα 9.84 ότι, η επαναπροώθηση των 1.400 προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας στηρίζεται στη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – FYROM, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι, όσοι πολίτες τρίτων χωρών εντοπιστούν και συλληφθούν στο έδαφός της, επιστρέφουν στη χώρα από την οποία αποδεδειγμένα έχουν προέλθει.

Σημειώνεται, πως ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δεχθεί η κυβέρνηση την επανεισδοχή των προσφύγων. «Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών, αν υπάρχει κίνηση για επανεισδοχή τους (σ.σ από την ΠΓΔΜ) θα την εξετάσουμε.»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την εγκατάσταση στην Ειδομένη κλιμακίων σε κοντέινερ διάφορων υπουργείων (Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών, Μεταναστευτικής Πολιτικής κτλ) για να επιλύουν άμεσα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ άφησαν ελεύθερους τις πρώτες πρωινές ώρες, τους Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη.αφού τους επέβαλαν απαγόρευση εισόδου στην ΠΓΔΜ για έξι μήνες και διοικητικό πρόστιμο διακοσίων πενήντα ευρώ στον καθένα, για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Οι δώδεκα Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν, από την Ειδομένη, στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Πάντως, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, δηλώνουν ότι «δεν έχει γίνει κίνηση να μάς τους γυρίσουν πίσω ακόμα… Εάν γίνει κίνηση επανεισδοχής θα το εξετάσουμε»

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: