«Διαπιστώνουμε σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στα Σκόπια»

Αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση και τα κόμματα της π.Γ.Δ.Μ. κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την εκπλήρωση από την πλευρά της χώρας των κριτηρίων της Κοπεγχάγης ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Στο κείμενο των συστάσεων που υιοθέτησε η Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε.-π.Γ.Δ.Μ., η οποία συνεδρίασε στα Σκόπια χθες και σήμερα, επισημαίνονται:

1. Να εφαρμοσθεί άμεσα η συμφωνία για τις Επείγουσες Μεταρρυθμιστικές Προτεραιότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις ως προς την πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης; την αποχή από κάθε είδους πολιτική παρέμβαση και την καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω ανεξάρτητης εισαγγελικής αρχής. Επίσης, καλούνται όλα τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στις 24 Απριλίου 2016.
2. Εκφράζεται ανησυχία για περιορισμό στην ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια και σημειώνονται οι εκθέσεις των ενώσεων των δημοσιογράφων σχετικά με την αύξηση των περιστατικών βίας εις βάρος δημοσιογράφων στη χώρα το 2015. Παράλληλα, καλείται η χώρα να διασφαλίσει την ελευθερία, τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία της παρουσίασης των ειδήσεων χωρίς πιέσεις και απειλές.
3. Συστήνεται στην κυβέρνηση η περαιτέρω εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας και η ενσωμάτωση όλων των κοινοτήτων στους θεσμούς του κράτους, καθώς και η υποστήριξη ενός εκπαιδευτικού συστήματος που έχει στόχο μία πολυεθνική κοινωνία.
4. Σημειώνεται ότι η διέλευση χιλιάδων προσφύγων είναι μία πρόκληση για τις χώρες της περιοχής, με απαιτήσεις όσον αφορά στην κάλυψη βασικών αναγκών για την υποδοχή των μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται η ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. στον επιμερισμό της ευθύνης, υπενθυμίζοντας τα 17 σημεία του Σχεδίου Δράσης που υιοθετήθηκε στις 25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
5. Συστήνεται η συνεχής εφαρμογή μέτρων για την αποφυγή της κατάχρησης του καθεστώτος ελεύθερης visa της π.Γ.Δ.Μ. με την Ε.Ε. καθώς και η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών κινήτρων που προκαλούν αυτήν την κατάχρηση.
6. Συστήνονται συγκεκριμένα βήματα για να εμπλουτιστούν οι διμερείς σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο διατήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας. Ειδικά της αμοιβαίας δέσμευσης της π.Γ.Δ.Μ. και της Ελλάδος για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Η Επιτροπή ελπίζει ότι κατόπιν διαπραγματεύσεων, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση μπορεί να βρεθεί μεταξύ Ελλάδος και π.Γ.Δ.Μ. στο επόμενο χρονικό διάστημα και επαναλαμβάνει την οπτική της ότι το θέμα του ονόματος δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων αν και θα πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν. Σε αυτό το πλαίσιο, ενθαρρύνει τις απευθείας συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη, η οποία συμμετείχε στη διαμόρφωση του ψηφίσματος ως μέλος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-π.Γ.Δ.Μ., απείχε από την ψηφοφορία στην παράγραφο που επαναλαμβάνεται ότι: «το θέμα του ονόματος δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων (με την Ε.Ε.).»

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-π.Γ.Δ.Μ. στα Σκόπια, η κα. Σπυράκη δήλωσε: «Οι συστάσεις που απευθύνουμε σήμερα προς την κυβέρνηση και τα κόμματα της π.Γ.Δ.Μ., αποδεικνύουν ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα λειτουργίας της Δημοκρατίας στη γειτονική χώρα, το οποίο καλείται να καλύψει η πολιτική της ηγεσία, εφόσον θέλει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της π.Γ.Δ.Μ. στην Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα τελεί υπό στενή και συνεχή παρακολούθηση από την Ε.Ε.. Ειδικά, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ονόματος, η πολιτική ηγεσία της π.Γ.Δ.Μ. οφείλει να προχωρήσει σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα για μία ονομασία έναντι όλων (erga omnes).»

karfitsa.gr-Diethni

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: