Μπλίνκεν: «Αναμένω καλή συνεργασία με τον Κινέζο νέο ομόλογό μου»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως αναμένει «καλή συνεργασία» με τον Κινέζο νέο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, μετά την απαλλαγή του Τσιν Γκανγκ από τα καθήκοντά του χωρίς να εξηγηθούν οι λόγοι.

«Γνωρίζω τον Ουάνγκ Γι για πάνω από δέκα χρόνια. Έχουμε συναντηθεί επανειλημμένα», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις νήσους Τόνγκα. «Αναμένω να μπορέσω να συνεργαστώ καλά μαζί του, όπως στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ήδη ως εκ του αξιώματός του ο διευθυντής του τμήματος διεθνών σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας ήταν ιεραρχικά ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης. Συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών την 13η Ιουλίου, στο περιθώριο συνόδου του ASEAN στην Τζακάρτα.

Την απομάκρυνση του 57χρονου άλλοτε ανερχόμενου αστέρα του κόμματος Τσιν Γκανγκ από το αξίωμά του, έπειτα από μυστηριώδη απουσία περίπου ενός μήνα, χονδρικά μισό χρόνο αφού ανέλαβε, περιβάλλει ακόμη άφθονο μυστήριο. Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν εξηγήσει ρητώς τον λόγο της αντικατάστασής του. Το κινεζικό ΥΠΕΞ δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Είχε κάνει λόγο για πρόβλημα υγείας πρόσφατα. Ο κ. Τσιν εμφανίστηκε για τελευταία φορά την 25η Ιουνίου, όταν υποδέχθηκε ξένους επισκέπτες στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπέγραψε χθες εκτελεστικό διάταγμα που επισημοποίησε την απόφαση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσες σήμερα:

Κάρυστος: Η στιγμή που το Canadair συντρίβεται στην Κάρυστο — Βίντεο ντοκουμέντο

Ακτοπλοΐα: Πού και πόσο έπεσαν τα ναύλα — Μειώθηκαν στο Αιγαίο, αλλά όχι σε Ιόνιο και πορθμεία

Βασίλης Παλαιοκώστας: Ο Νο1 καταζητούμενος στην Ελλάδα έγινε το πιο δημοφιλές podcast στις ΗΠΑ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: