Αναγεννησιακό… αριστούργημα οι «Μεθυσμένοι του Μάντσεστερ»

Οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά στο Μάντσεστερ κύλησαν χωρίς ιδιαίτερα έκτροπα -όπως κάθε χρόνο ωστόσο, η αστυνομία κλήθηκε να θέσει υπό έλεγχο μερικούς που ήπιαν λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε.

Οι προσαγωγές στο τμήμα μπορεί να ήταν τετριμμένες, όμως η φωτογραφία μίας εξ αυτών φέτος ξεχώρισε: Εξαιτίας της απίθανης σύνθεσής της, έχει γίνει viral και συγκρίνεται (όχι εντελώς άδικα) με… αναγεννησιακό πίνακα.

Την φωτογραφία τράβηκε ο φωτορεπόρτερ Τζόελ Γκούντμαν για τοπικό μέσο. Ας αντιπαρέλθει κανείς αυτό που παρουσιάζει η φωτογραφία: Οι αστυνομικοί περνούν χειροπέδες σε έναν άνδρα που είναι πεσμένος στο δρόμο.  Όπως σημειώνουν τα ίδια τα βρετανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων ο Guardian και το BBC, το στιγμιότυπο είναι… παραδοσιακό για τις μεγάλες βρετανικές πόλεις τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς.

Γιατί όμως η πρώτη ανάρτηση της φωτογραφίας στο Twitter κοινοποιήθηκε 26.000 φορές και, στη συνέχεια, βρήκε τη θέση της σε εφημερίδες τρίτων χωρών;

Η ομορφία βρίσκεται στη σύνθεση, επειδή σε διαφορετικά σημεία της φωτογραφίας συμβαίνουν μικρά πράγματα που ολοκληρώνουν την ισορροπία της: Κάτω δεξιά είναι το κυρίαρχο «γεγονός», ο ακινητοποιημένος στην άσφαλτο με τους αστυνομικούς.

Από πάνω τους, μία γυναίκα με κόκκινη φούστα διαμαρτύρεται με μία αρκετά ενεργητική πόζα. Στο βάθος το πλήθος παρακολουθεί τη σύλληψη και αποκορύφωμα είναι, βέβαια, ο δεύτερος πεσμένος στην άσφαλτο που, παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, απλώνει το χέρι του για να πιάσει… ένα ποτήρι μπίρα.

Το κερασάκι είναι μία περαστική που, και αυτή σε τέλεια θέση για την σύνθεση, κοιτάζει τον φακό και, κατά συνέπεια, τον θεατή.

Ο χαρακτηρισμός «αναγεννησιακός πίνακας» που συνόδευε το αρχικό tweet έπεισε τους χρήστες του Διαδικτύου,

Ορισμένοι, προσπαθώντας να εξηγήσουν την γοητεία της φωτογραφίας, είδαν στη συνολική σύνθεση την σπείρα Φιμπονάτσι.

in.gr

typosthes.gr-Paraxena

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: