Αλγερία: Επίσημη διαμαρτυρία σε Δανία και Σουηδία για τις βεβηλώσεις του Κορανίου

Η διπλωματία της Αλγερίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ πως κάλεσε διπλωμάτες της Δανίας και της Σουηδίας για να τους επιδοθούν επίσημες διαμαρτυρίες έπειτα από τις πρόσφατες βεβηλώσεις αντιτύπων του Κορανίου στην Κοπεγχάγη και στη Στοκχόλμη.

«Μετά τα επανειλημμένα περιστατικά αουτονταφέ και βεβήλωσης του ιερού Κορανίου στην Κοπεγχάγη και στη Στοκχόλμη, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε» χθες Δευτέρα «την πρεσβεύτρια της Δανίας και τον επιτετραμμένο της Σουηδίας στην Αλγερία προκειμένου να τους επιδοθούν επίσημες διαμαρτυρίες της Αλγερίας», διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στο Αλγέρι.

Η αλγερινή κυβέρνηση καταδικάζει «αυστηρά» αυτές τις «ανήθικες και ασεβείς πράξεις, που έβαλαν στο στόχαστρο κάτι ιερό για τους μουσουλμάνους παντού, σε όλο τον κόσμο».

Ακόμη, τονίζεται πως οι ενέργειες αυτές «δεν έχουν καμιά σχέση με την ελευθερία της έκφρασης, όπως διατείνονται άδικα αυτοί που τις υπερασπίζονται, τις προωθούν και τις κεφαλαιοποιούν».

Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τη Δανία και τη Σουηδία να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων πράξεων», οι οποίες αντίκεινται προς «όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες, τους νόμους και τα έθιμα διεθνώς».

«Αυτές οι καταδικαστέες ενέργειες, που εναντιώνονται στις αξίες της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης, από τη φύση τους έχουν σκοπό να αναβιώσουν το μίσος και να θρέψουν την ισλαμοφοβία», συμπληρώνεται στο κείμενο.

Στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα εισέβαλαν μέσα στη νύχτα διαδηλωτές κι έβαλαν φωτιά, καθώς στη Στοκχόλμη κάηκε ένα και βεβηλώθηκε δεύτερο αντίτυπο του Κορανίου.

Ο Σαλουάν Μομίκα, ιρακινός πρόσφυγας, έβαλε φέτες μπέικον ανάμεσα σε σελίδες αντιτύπου του Κορανίου κι έκαψες άλλες στα τέλη του Ιουνίου, προτού ποδοπατήσει και κάνει κομμάτια δεύτερο την περασμένη Πέμπτη στη σουηδική πρωτεύουσα.

Αντιδρώντας στο ότι η σουηδική αστυνομία έδωσε άδεια στον κ. Μομίκα να προχωρήσει στις διαδηλώσεις του, οπαδοί του ισχυρού ιρακινού σιίτη ιεροκήρυκα Μοκτάντα Σαντρ εισέβαλαν στη σουηδική πρεσβεία κι έβαλαν φωτιά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Παράλληλα, η Βαγδάτη απέλασε τη σουηδή πρεσβεύτρια στο Ιράκ και ανακάλεσε την άδεια του σουηδικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Ericsson να δραστηριοποιείται στη χώρα.

Την Παρασκευή, η Στοκχόλμη ανακοίνωσε πως επαναπατρίζει το προσωπικό της πρεσβείας της Σουηδίας στο Ιράκ για λόγους ασφαλείας. Την προηγουμένη, ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας Τομπίας Μπίλστρεμ στηλίτευε την «απαράδεκτη επίθεση» και τόνιζε πως οι ιρακινές αρχές παρέβησαν την «υποχρέωσή τους» να προστατεύσουν τη σουηδική διπλωματική αποστολή. Ταυτόχρονα, καταδίκαζε τις βεβηλώσεις του Κορανίου, πράξεις «προσβλητικές» και «ασεβείς».

Το Σάββατο, έγινε νέα διαδήλωση στη Βαγδάτη, έπειτα από βεβήλωση του Κορανίου στη Δανία. Στο Facebook, το ακροδεξιό κίνημα Danske Patrioter μεταφόρτωσε βίντεο στο οποίο άνδρας καίει αντίτυπο του Κορανίου και ποδοπατά σημαία του Ιράκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας καταδίκασε «το αουτονταφέ του Κορανίου», πράξη «επονείδιστη» και «προκλητική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: