Αυστηρές προειδοποιήσεις Μοσκοβισί και αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση

Συζήτησε, έκρινε, μοίρασε προειδοποιήσεις και έδωσε το δικό του μήνυμα ο Πιερ Μοσκοβισί, ότι μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία: από τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, μέχρι στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις Μοσκοβισί:

1. Τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα αποδεσμευτούν αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα: σε αυτά συμπεριέλαβε την 1η και τη 2η λίστα των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και την κατάθεση του προϋπολογισμού ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί ταυτόχρονα με το μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2016-2019 προς το τέλος Νοεμβρίου.

2. Ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας του ασφαλιστικού, υποστήριξε επίσης ο κ. Μοσκοβισί, καθιστώντας σαφές ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν και οι υπόλοιποι θεσμοί θα περιμένουν πλέον όχι την έκθεση της Επιτροπής Σοφών που έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους αλλά τις αναλυτικές και κοστολογημένες ελληνικές προτάσεις για το πώς θα εξασφαλιστεί σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε με έμφαση στην αναγκαιότητα να προχωρήσει το ασφαλιστικό τον Νοέμβριο, την ώρα μάλιστα που από το υπουργείο Εργασίας προέκυπτε ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να εξασφαλίσει ολιγοήμερη παράταση ώστε το νομοσχέδιο να μεταφερθεί για τον Δεκέμβριο.

Οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης και η αντίστροφη μέτρηση για την εξεύρεση λύσεων:

1. Τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Η λίστα των εναλλακτικών περιλαμβάνει από την αύξηση της φορολογίας στα έσοδα του ΟΠΑΠ και τη δημοπράτηση αδειών για τον ηλεκτρονικό τζόγο, μέχρι την επιβολή ενός ακόμη φόρου στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

2. Τη διάταξη για την προστασία της κύριας κατοικίας (πρακτικά τα όρια εξαίρεσης από τον πλειστηριασμό αλλά και τη διάρκεια που θα παραμείνει σε ισχύ η προστατευτική ρύθμιση).

Για τα κόκκινα δάνεια, μπορεί το Μαξίμου να είχε επενδύσει σε ένα ηχηρό μήνυμα του Επιτρόπου για προστασια της πρώτης κατοικίας, ωστόσο ο Μοσκοβισι επέλεξε μια προσεγμένη διατύπωση: «είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και τείνουμε ευήκοα ώτα στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας».

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: