Αφγανιστάν: Δυο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα οκτώ τραυματίστηκαν σε έκρηξη

Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώθηκαν εξαιτίας έκρηξης στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος χθες Τρίτη.

Άλλα οκτώ παιδιά τραυματίστηκαν στην έκρηξη, στην επαρχία Ζαμπούλ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Σαραφάτ Ουαγιάρ, επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης και πολιτισμού της επαρχίας.

Φαίνεται ότι τα παιδιά έπαιζαν με οβίδα όλμου που δεν είχε εκραγεί πριν από την τραγωδία, είπε αυτόπτης μάρτυρας, σύμφωνα με βίντεο που μοιράστηκε ο αξιωματούχος του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Γιατρός σε νοσοκομείο της επαρχίας διευκρίνισε ότι δύο παιδιά είχαν υποκύψει πριν καν διακομιστούν σε αυτό και άλλα δύο εισήχθησαν σε κρίσιμη κατάσταση. Ακόμη έξι παιδιά νοσηλεύονται.

Πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί όταν τοποθετήθηκαν ή ερρίφθησαν τις δεκαετίες που μαίνεται ο πόλεμος στη χώρα προκαλούν τρομακτικά συχνά θανάτους ή ακρωτηριασμούς παιδιών.

Την περασμένη Τετάρτη, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν 2.106 θανάτους αμάχων στο Αφγανιστάν τους τελευταίους 10 μήνες. Μια από τις βασικές αιτίες ήταν τα υπολειμματικά πυρομαχικά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΗΕ, τουλάχιστον 118.443 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν οι υπηρεσίες του άρχισαν επίσημα να τηρούν στατιστικές για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων θεωρείται όμως πως είναι πολύ πιο βαρύς.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: