Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία παραβιάζει την εκεχειρία και βομβαρδίζει του έρημους δρόμους του Μπαχμούτ

Στόχος βομβαρδισμών έγιναν οι έρημοι δρόμοι της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ που βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρών πολεμικών συγκρούσεων, παρά τη μονομερή διακήρυξη της κατάπαυσης του πυρός από τη Μόσχα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν λάμψεις στον καθαρό ουρανό, αλλά και σύννεφα από χιόνι στην πόλη, που έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους 70.000 κατοίκους της, καθώς οι εθελοντές των ανθρωπιστικών οργανώσεων θέτουν τώρα σε κίνδυνο τη ζωή τους, προκειμένου να υποστηρίξουν όσους παραμένουν στο Μπαχμούτ.

Υπενθυμίζεται ότι εκεχειρία στην Ουκρανία είχε ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου.

Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου καθώς ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο.

Η Μόσχα κάλεσε επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

Η αντίδραση της Ουκρανίας

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είχε απορρίψει ως υποκρισία την πρόταση του Πούτιν, για 36ωρη εκεχειρία και δήλωσε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη — μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: