Αντίθετος ο Ομπάμα στο ενδεχόμενο χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ευθύς αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής στο Παρίσι και τη δέσμευση Ολάντ για «πόλεμο» κατά των τζιχαντιστών, η συζήτηση για μια ενδεχόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, αναζωπυρώθηκε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, με δηλώσεις που έκανε σήμερα από την Αττάλεια της Τουρκίας, μετά το πέρας της Συνόδου του G20, υπογράμμισε πως, αν και θα ήταν εύκολο να σταλούν αμερικανικά στρατεύματα, ώστε να απομακρυνθούν οι τζιχαντιστές από τα προπύργιά τους στη Μοσούλη, τη Ράκα ή το Ραμάντι, τα αποτελέσματα θα είναι «προσωρινά», εάν δεν υπάρχει ένας τοπικός πληθυσμός, που να μπορεί να αντισταθεί στην πίεση των εξτρεμιστών.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για λάθος επιλογή, η οποία δεν θα μπορούσε να «ξεριζώσει» πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος.

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι τέτοιου είδους στρατηγικές δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθούν, καθώς θα ήταν αποτελεσματικές, μόνο αν οδηγούσαν στη «μόνιμη κατοχή» αυτών των χωρών, και διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν γίνονταν επιθέσεις, που θα είχαν «ρίζες» έξω από τη Συρία, όπως η Υεμένη ή η Λιβύη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως η σωστή επιλογή είναι να κλιμακωθεί η στρατηγική που έχει ήδη επιλεγεί, με αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών, υποστήριξη μετριοπαθών τοπικών δυνάμεων και ανάπτυξη αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, σε υποστηρικτικό ρόλο.

Επισήμανε, δε, πως με τη νυν στρατηγική έχει ήδη συγκρατηθεί η εδαφική επέκταση του Ισλαμικού Κράτους και έχουν περιοριστεί οι περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό του.

seleo.gr-Diethni

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: