Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι περικοπές αποδοχών σε γιατρούς ΕΣΥ-ΠΕΔΥ

Αντισυνταγματικές έκρινε με απόφασή του το Πρωτοδικείο Αθηνών τις περικοπές των αποδοχών – βάσει του δεύτερου Μνημονίου — στους γιατρούς  του ΕΣΥ, καθώς και σε αυτούς του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας είναι υποχρεωμένο τώρα να καταβάλει αναδρομικώς σημαντικά ποσά, μεταξύ άλλων και τόκους υπερημερίας.

Με τη σχετική απόφαση – την πρώτη εκδοθείσα από πολιτικό δικαστήριο, με άξονα την αντισυνταγματικότητα — το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών υιοθετεί σχεδόν αυτολεξεί το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καταλήγοντας ότι πρέπει να εφαρμοσθούν για τους γιατρούς, τόσο του ΕΣΥ όσο και του ΠΕΔΥ, οι μισθολογικές διατάξεις του Ν. 3205/2003, χωρίς τις αντισυνταγματικές περικοπές που επεβλήθησαν με τον νόμο 4093/2012. Το δικαστήριο έκρινε, επίσης, ότι ο υπολογισμός του  επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (χρονοεπίδομα) ήταν μη νόμιμος.
Σύμφωνα με νομικούς, οι οφειλόμενες μισθολογικές διαφορές από το 2015 ανέρχονται σε ποσά άνω των 30.000 ευρώ για κάθε προσφεύγοντα γιατρό, ενώ παράλληλα οι μισθοί ΕΣΥ θα πρέπει να υπολογίζονται από 18.11.2014, και πάντως όχι με αφετηρία την —  καθυστερημένη — ένταξή τους στο ΠΕΔΥ.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: