Aντιπαράθεση για τις δημοσκοπήσεις στη Βραζιλία ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών

Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων της Βραζιλίας βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο αντιπαράθεσης, μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου να αναστείλει την αστυνομική έρευνα που είχε ζητήσει η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, που τα κατηγορεί για «χειραγώγηση».

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ξεκίνησε την Πέμπτη έρευνα, κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, για ενδεχόμενες «εγκληματικές πρακτικές» στη μετάδοση των δημοσκοπήσεων. Παράλληλα, το Συμβούλιο Οικονομικής Άμυνας, οργανισμός αρμόδιος για τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην αγορά, ξεκίνησε δική του έρευνα για να διαπιστώσει αν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων επιχείρησαν να «παραποιήσουν» τις εκλογές.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Εκλογοδικείου (TSE), Αλεξάντρ ντε Μοράες, ανέστειλε σήμερα Παρασκευή και τις δύο έρευνες, υποστηρίζοντας ότι «σφετερίζονται το έργο των δικαστικών αρχών» και φαίνεται ότι στόχος τους είναι να ευνοήσουν την υποψηφιότητα του απερχόμενου προέδρου.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων επικρίθηκαν με δριμύτητα αφού στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 2 Οκτωβρίου, έπεσαν πολύ έξω όσον αφορά το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Μπολσονάρου, ο οποίος ήρθε δεύτερος, μετά τον υποψήφιο της Αριστεράς, τον πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Μοράες, που ως δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου διεξάγει πολλές έρευνες στις οποίες εμπλέκεται ο πρόεδρος Μπολσονάρου και οι σύμμαχοί του, διέταξε το εκλογοδικείο να ερευνήσει την πιθανή «κατάχρηση εξουσίας» εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου επιτέθηκε και πάλι σήμερα στα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων. «Οι δημοσκόποι θα συνεχίσουν να ψεύδονται και, με αυτά τα ψέματα, πόσες ψήφοι θα περάσουν στην άλλη πλευρά; Ο κόσμος ψηφίζει γενικά εκείνον που κερδίζει», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κανάλια του YouTube που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Την παραμονή του πρώτου γύρου των εκλογών τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έδιναν νικητή τον Λούλα, με διαφορά 14 μονάδων από τον Μπολσονάρου. Αν και ο Λούλα κατέλαβε την πρώτη θέση, με ποσοστό 48,4% (εντός του περιθωρίου λάθους που έδιναν οι εταιρείες), το ποσοστό του Μπολσονάρου ανήλθε στο 43,2%, πολύ υψηλότερο από όσο ανέμεναν. Η Λουτσιάνα Τσονγκ, η διευθύντρια του ινστιτούτου Datafolha απέδωσε αυτό το «λάθος» στο γεγονός ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι επέλεξαν την τελευταία στιγμή να στηρίξουν τον απερχόμενο πρόεδρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: