Αντιδράσεις για το πακέτο μέτρων

Αντιδράσεις για το πακέτο μέτρων

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛπου εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το πακέτο μέτρων που συνοδεύει το αίτημα για τριετές πρόγραμμα από τον ESM, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες τονίζουν ότι «πρέπει και η ελληνική Βουλή να δείξει ότι θέλει τα μέτρα». Νωρίτερα την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Πολιτικής Γραμματείας ξεκαθάρισε ότι με απώλεια της δεδηλωμένης ο ίδιος «δεν θα γίνει Παπαδήμος», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας πολιτικές εξελίξεις σε αυτήν την περίπτωση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με επιστολή του στη πρόεδρο της Βουλής δήλωσε ότι θα ψηφίσει «ναι», καθώς απουσιάζει για οικογενειακούς λόγους.  Την ίδια ώρα, πέντε στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, οι Στάθης Λεουτσάκος, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κώστας Λαπαβίτσας και Θανάσης Πετράκος με κείμενό τους κάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα να απορρίψει τον εκβι@σμό εκτιμώντας «ότι έχει τη δυνατότητα και τη στοιχειώδη ρευστότητα να εφαρμόσει πρόγραμμα-γέφυρα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα».

Πληροφορίες θέλουν και άλλους βουλευτές, ειδικά από την Αριστερή Πλατφόρμα να απουσιάζουν από την κρίσιμη ψηφοφορία ή να επιλέγουν το «παρών».  Άγνωστη παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα η στάση που θα κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ η Ραχήλ Μακρή δήλωσε στη συνεδρίαση των επιτροπών ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα.   

Στους ΑΝΕΛ, όπου παρά τις διαβεβαιώσεις του εισηγητή του κόμματος, Δημήτρη Καμμένου και του υπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ ότι θα στηρίξουν και μάλιστα ομόφωνα τη συμφωνία, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις στη συνεδρίαση της Κ.Ο. (οι πληροφορίες λένε για τέσσερις βουλευτές) οι οποίες οδήγησαν στη διακοπή της συνεδρίασης και τον Πάνο Καμμένο να μεταβαίνει στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σε περίπτωση που υπάρξει απώλεια της δεδηλωμένης, ναι μεν τα μέτρα θα περάσουν με τη στήριξη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει άλλο δρόμο από αυτόν που προβλέπει το Σύνταγμα, όπως έχουν πει πολλές φορές κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.     

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: