Ανταρσία της Βάγκνερ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στη Ρωσία από την εξέγερση του Πριγκόζιν

Οι Ρώσοι στρατηγοί των ανώτατων κλιμακίων της στρατιωτικής ιεραρχίας έχουν εξαφανισθεί μετά την σύντομη ανταρσία της Wagner με στόχο την ανατροπή της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, εν μέσω της προσπάθειας που καταβάλλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν να επανακτήσει το κύρος του.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τουλάχιστον ένας από τους στρατηγούς αυτούς έχει συλληφθεί.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ δεν έχει εμφανισθεί δημόσια ή στην κρατική τηλεόραση μετά την ανταρσία του περασμένου Σαββάτου όταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ζήτησε την παράδοση του Γκερασίμοφ. Ούτε έχει μνημονευθεί σε ανακοινώσεις Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας μετά τις 9 Ιουνίου.

Ο 67χρονος Γκερασίμοφ είναι ο στρατιωτικός διοικητής των επιχειρήσεων του πολέμου στην Ουκρανία και ο χειριστής της μίας από τις τρεις «πυρηνικές βαλίτσες» της Ρωσίας, σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές.

Απών είναι και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο «στρατηγός Αρμαγεδών» λόγω της τακτικής του στον πόλεμο στην Συρία, ο οποίος είναι υποδιοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Δημοσίευμα των New York Times, που βασίζεται σε πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, αναφέρει ότι ήταν σε γνώση της ανταρσίας πριν από την εκδήλωσή της και οι ρωσικές αρχές ερευνούν αν υπήρξε συνεργός.

Το Κρεμλίνο υποβάθμισε τις πληροφορίες του δημοσιεύματος κάνοντας λόγο για «εικασίες και κουτσομπολιά».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Σουροβίκιν υποστήριζε τον Πριγκόζιν, αλλά οι δυτικές υπηρεσίες Πληροφοριών δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα αν συνέδραμε στην ανταρσία κατά οποιονδήποτε τρόπο.

Η αγγλόφωνη έκδοση της Moscow Times και ένας στρατιωτικός blogger μετέδωσαν την πληροφορία ότι ο Σουροβίκιν έχει συλληφθεί, ενώ άλλοι ρώσοι στρατιωτικοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι αυτός και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί ανακρίνονται από τις υπηρεσίες Πληροφοριών και Ασφαλείας FSB για να εξακριβωθεί η αφοσίωσή τους.

Το Reuters δεν έχει κατορθώσει να επιβεβαιώσει αν ο Σουροβίκιν όντως έχει συλληφθεί ή εξετάζεται μαζί με άλλους στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας.

Το Rybar, κανάλι στο Telegram, που ανήκει σε έναν πρώην αξιωματούχο των υπηρεσιών Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, μετέδωσε ότι κύμα εκκαθαρίσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το Rybar, οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να εκκαθαρίσουν μέλη του στρατιωτικού προσωπικού που επέδειξαν «έλλειψη αποφασιστικότητας» για την καταστολή της ανταρσίας, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι τμήματα των ενόπλων δυνάμεων δεν έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να σταματήσουν την προέλαση των δυνάμεων της Wagner κατά τις πρώτες φάσεις της ανταρσίας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: