1.000 τζιχαντιστές από 57 διαφορετικές χώρες συνελήφθησαν το 2015 στην Τουρκία

Περίπου 1.000 είναι οι ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που συνελήφθησαν στην Τουρκία το 2015, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

 

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα οι 961 τζιχαντιστές που έπεσαν στα χέρια των τουρκικών αρχών, προέρχονται από 57 διαφορετικές χώρες, όλα αυτά λίγες ημέρες μετά το μακελειό στην Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης έπειτα από επίθεση Σουαδάραβα τρομοκράτη του ΙΚ.

Μέλη των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας που μίλησαν στην τουρκική εφημερίδα δίχως να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, δήλωσαν πως έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα στα συρο-τουρκικά σύνορα σε μία προσπάθεια να συλληφθούν επίδοξοι τρομοκράτες που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα.

Βέβαια, παραδέχθηκαν πως είναι «σχεδόν απίθανο να αποτραπεί πλήρως η παράνομη διέλευσή τους» στα σύνορα με τη Συρία.

Παρότι οι πηγές των μυστικών υπηρεσιών δεν αποκάλυψαν τις 57 χώρες από όπου προέρχονται οι ξένοι μαχητές, για να μην προκληθούν εντάσεις με τις διπλωματικές αντιπροσωπείες τους στην Τουρκία, η Hurriyet επισημαίνει πως σύμφωνα με λίστα που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο, στην κορυφή των χωρών βρίσκεται η Κίνα.

Στους 324 υπολογίζονται οι τρομοκράτες κινεζικής καταγωγής που έχουν ενταχθεί στο ΙΚ, ενώ στη δεύτερη θέση έρχονται οι Ρώσοι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα 99 ήταν οι μαχητές που έφεραν ρωσικό διαβατήριο και συνελήφθησαν στην Τουρκία, ενώ στην τρίτη θέση έρχονται Παλαιστίνιοι υπήκοοι με 83 συλληφθέντες μαχητές. Την ίδια στιγμή, 63 ήταν οι Τουρκμένοι, 57 οι Αφγανοί και 44 οι Ινδονήσιοι.

Εντούτοις, σύμφωνα με τα διαβατήριά τους οι ξένοι τρομοκράτες προέρχονται και από την Νότιο Κορέα, την Αυστραλία, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και από τις Μαλδίβες.

Από την άλλη, αρκετοί ήταν όσοι έφεραν ευρωπαϊκά διαβατήρια, με 19 Γερμανούς, 19 Βρετανούς και 18 Γάλλους.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, οι περισσότεροι από τους παραπάνω πέρασαν τα σύνορα από την επαρχία Κιλίς, ενώ πολλοί εξ αυτών ισχυρίστηκαν στις καταθέσεις τους πως ήθελαν να αναζητήσουν συγγενείς τους που δήθεν βρίσκονταν στην Τουρκία.

Από αυτούς, αρκετοί ήταν όσοι υποστήριξαν πως είχαν δραπετεύσει από τους τζιχαντιστές, ενώ άλλοι ότι είχαν εκπαιδευθεί σε στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους για να γίνουν καμικάζι αυτοκτονίας και σχεδίαζαν να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Τουρκία.

protothema.gr

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: