Η ομάδα του Φούχτελ κάνει Σχολή στην Κρήτη, αλλά δεν το “μαθε κανείς!

Η ομάδα του Φούχτελ κάνει Σχολή στην Κρήτη, αλλά δεν το μαθε κανείς!

Παρά τα μεγάλα λόγια, παρά τις επισκέψεις και τις επαφές με τον Φούχτελ ουδείς έχει ενδιαφερθεί για την λειτουργία της τουριστικής σχολής στην οποία νέοι κρητικοί μπορούν να φοιτήσουν για…
τρία εντελώς δωρεάν και μάλιστα με ισχυρές προοπτικές να βρουν δουλειά εδώ και στο εξωτερικό! Ναι, αυτή η Σχολή που ξεκινά τη λειτουργία της στις…18 Νοεμβρίου έχει προσελκύσει μόλις…16 νέους από όλη την !

«Δεν μπορώ να ξέρω τι συμβαίνει. Δεν το ξέρει ο κόσμος; Δεν το γνωρίζουν οι νέοι άνθρωποι; Πιθανώς! Γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι με τέτοια ανεργία και τέτοια κρίση που έχουμε στην δεν θέλουν οι νέοι άνθρωποι να έρθουν και να φοιτήσουν δωρεάν σε μια σχολή που τους Ανοίγει πόρτες» είπε η κ.Σταματίνα Τσιότσιου που ήρθε στο Ηρακλειο για να οργανώσει τη λειτουργία της Σχολής.

Όπως λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε ένα μεγάλο ποσό που αφορά την κατάρτιση και την επιμόρφωση νέων ανθρώπων που θέλουν να βγουν στην αγορά εργασίας και αφορά κυρίως τις χώρες του Νότου. Αυτό το πρόγραμμα αξιοποίησε η Γερμανία που διά του υφυπουργού Εσωτερικών κ.Φούχτελ επέλεξε την Αθήνα και την Κρήτη να φτιάξει δύο σχολές όπου οι νέοι από 18-20 ετών θα μπορούν να φοιτήσουν για τρία χρόνια στα τουριστικά επαγγέλματα. Σε ό,τι έχει σχέση με το ξενοδοχείο, το εστιατόριο και να εκπαιδευτούν ως σεφ.

«Η φοίτηση είναι τριετής και θα είναι έξι μήνες θεωρητικά μαθήματα και έξι μήνες πρακτική κατόπιν συμφωνιών που κλείνουμε με ξενοδόχους. Και είναι όλα δωρεάν. Δεν υπάρχει κανένα για τους φοιτητές» ξεκαθαρίζει η κ.Τσιότσιου που επισημαίνει ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για τους νέους που θέλουν να πάρουν ένα ‘χαρτί’ αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και διεθνώς.

«Έχουν στα τρία χρόνια όχι μόνο μια πλήρη εκπαίδευση, αλλά και απόλυτη αναγνώριση. Είναι μια Σχολή που θα είναι πιστοποιημένη» λέει και τονίζει ότι μπορούν να απευθυνθούν στην τοπική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό, ειδικά στις Γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Λιχτενστάιν , Ελβετία ) θα είναι ακόμη πιο εύκολη η επιλογή.

Τότε γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον με τόσο κόσμο, νέους ανθρώπους να μην…καταθέτουν αιτήσεις; Μήπως το όριο ηλικίας από 18-20 ετών είναι…στενό και περιορίζει πολλούς;

«Ναι, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο ομολογώ ότι μας απασχολεί. Οι αντίστοιχες σχολές στη Γερμανία πχ έχουν όριο ηλικίας τα 27 έτη. Εδώ η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που επέλεξε να περιορίσει το όριο θεωρώντας ότι πρέπει να απευθυνθεί σε εκείνους τους νέους που δεν έχουν Κάποιο πτυχίο, ένα ‘χαρτί΄. Ωστόσο, Κάνουμε προσπάθεια αυτές τις μέρες να αλλάξουμε τα όρια για να μπορέσουν να έρθουν κι άλλοι νέοι. Δεν πρέπει να χαθεί η Σχολή για την Κρήτη» αναφέρει η κ.Τσιότσιου.

Και προσθέτει ότι η Σχολή ξεκινάει στις 18 Νοεμβρίου, αλλά φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με 16 φοιτητές. Διότι είναι αναμενόμενο όσοι ξεκινήσουν για Κάποιο λόγο να μην συνεχίζουν όλοι. Η Σχολή μπορεί να ΄απορροφήσει’ πολλούς νέους και γι αυτό λέει ότι μπορεί μέχρι αρχές Δεκεμβρίου να δοθεί μια…ελληνική παράταση και να γίνονται δεκτοί φοιτητές.

Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα μοιάζει να είναι περισσότερο πολιτικό παρά γραφειοκρατικό. Επί δύο και πλέον χρόνια η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την γερμανική για να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες επιμόρφωσης και εξεύρευσης εργασίας κυρίως για τους νέους. Γιατί δεν έχει προχωρήσει η Σχολή στην Κρήτη; Θα χαθούν τα εκατομμύρια που είναι…ευρωπαϊκά (και όχι Γερμανικά αφού η Γερμανία Βάζει την τεχνογνωσία και την οργάνωση) επειδή κάποιοι αδιαφορούν;

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν 70-100 νέοι στην Κρήτη που θέλουν να φοιτήσουν, να μάθουν μια δουλειά χωρίς κόστος; Δεν υπάρχει ταραστια ανεργία; Προφανώς είναι αλλού το πρόβλημα…

Η κακή οργάνωση και η προχειρότητα που μας χαρακτηρίζει μπορεί να γίνει η αιτία να χαθεί αυτή η Σχολή από την Κρήτη κι άλλες πόλεις καραδοκούν…

Η Σχολή για τη φοίτηση των κρητικών μαθητών στα επαγγέλματα του τουρισμού θα λειτουργήσει με ευθύνη της γερμανικής πλευράς στις 18 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου ‘Κάντια’. Ο κ.Μεταξάς έχει παραχωρήσει δωρεάν αίθουσες και μαγειρεία για την φοίτηση των νέων όπου θα γίνονται τα θεωρητικά μαθήματα , ενώ η πρακτική άσκηση θα γίνεται σε διάφορα ξενοδοχεία με τα οποία έχουν κλειστεί συμφωνίες με την Σχολή.

Οι φοιτητές θα διδάσκονται μαθήματα, ξένες γλώσσες με έμφαση στα γερμανικά από την κ.Ζίνα Λουϊζάκη και θα επιλέγουν τις κατευθύνσεις που θέλουν.

Ένας νέος που θέλει να φοιτήσει στη Σχολή πρέπει να απευθύνεται στο ελληνογερμανικό επιμελητήριο και στους κ.Παπαχριστοδούλου και Χλωρού. Μπορούν να στείλουν βιογραφικά και αιτήσεις στο μειλ education@mail.ahk-germany.de.

Επίσης μπορούν να δουν στοιχεία στην σελίδα www.grienchenland.ahk.de
cretalive.gr

Η ομάδα του Φούχτελ κάνει Σχολή στην Κρήτη, αλλά δεν το μαθε κανείς! Η ομάδα του Φούχτελ κάνει Σχολή στην Κρήτη, αλλά δεν το μαθε κανείς!

Η ομάδα του Φούχτελ κάνει Σχολή στην Κρήτη, αλλά δεν το μαθε κανείς!

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: