Ζελένσκι: Μπορούμε να μείνουμε χωρίς φως και ζεστό νερό, αλλά όχι χωρίς ελευθερία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τίμησε σήμερα την ετήσια Ημέρα Αξιοπρέπειας και Ελευθερίας αναφερόμενος στις θυσίες που έκανε ο ουκρανικός λαός μετά την εισβολή της Ρωσίας και λέγοντας ότι η χώρα του θα αντέξει και θα επικρατήσει.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στο έθνος, ο Ζελένσκι επαίνεσε τη συνεισφορά των Ουκρανών –από στρατιώτες, πυροσβέστες και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έως δασκάλους που κάνουν μαθήματα διαδικτυακά, χωρικούς που μαγειρεύουν για τους στρατιώτες, ράφτες που ράβουν στολές και αγρότες που καλλιεργούν τα χωράφια τους παρά τους κινδύνους.

Επαίνεσε τη θαρραλέα στάση τους, παρά τα συχνά χτυπήματα με πυραύλους, την καταστροφή μεγάλης κλίμακας, τις ελλείψεις και τις κυλιόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης καθώς ενσκήπτει ο χειμώνας, εννέα μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.

«Μπορούμε να μείνουμε χωρίς χρήματα, χωρίς βενζίνη, χωρίς ζεστό νερό, χωρίς φως. Αλλά όχι χωρίς ελευθερία», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μήνυμα στο οποίο απηύθυνε από αίθουσα του προεδρικού μεγάρου στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Η Ημέρα Αξιοπρέπειας και Ελευθερίας τιμά τις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις του 2013/2014, που έγιναν γνωστές ως η Επανάσταση της πλατείας Μαϊντάν, και την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004. Και στις δύο περιπτώσεις, ανετράπη η ηγεσία της χώρας.

Τονίζοντας το θάρρος των Ουκρανών, το βίντεο του Ζελένσκι περιελάμβανε αποσπάσματα του μηνύματος που απηύθυνε στην ίδια επέτειο πριν από έναν χρόνο, όταν φορούσε κοστούμι και γραβάτα. Φέτος, φορούσε το χακί μπλουζάκι που έχει το σήμα κατατεθέν του κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Τι έχει αλλάξει από τότε (πριν από ένα χρόνο); Πολλά. Η γη μας γέμισε κρατήρες. Υπάρχουν οδοφράγματα και εμπόδια αντιαρματικής άμυνας στις πόλεις και τα χωριά μας. Ίσως είναι σκοτεινά στους δρόμους μας. Ίσως κάνει κρύο στα σπίτια μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Υπάρχουν πολλές αλλαγές, αλλά δεν έχει αλλάξει το σημαντικότερο. Διότι το σημαντικότερο δεν είναι έξω αλλά μέσα. Και παραμένει απαράλλαχτο. Και γι’ αυτό τον λόγο θα αντισταθούμε. Θα αντέξουμε».

Ο ίδιος δήλωσε ότι στο μέλλον οι Ουκρανοί θα συγκεντρώνονται στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, που ήταν κεντρικό σημείο στα γεγονότα του 2013/14 και του 2004, «όπου θα γιορτάζουμε την Ημέρα της Νίκης της Ουκρανίας. Σε ένα ειρηνικό Κίεβο, σε μια ειρηνική Ουκρανία».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: