Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία αναπτύχθηκε μαζικά και εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο αεροδρόμιο

Η μαζική ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων σήμερα στο Χονγκ Κονγκ εμπόδισε τους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας να διαταράξουν ξανά τη λειτουργία του αεροδρομίου, ενός από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, τρεις ημέρες μετά μια υποχώρηση της κυβέρνησης η οποία όμως δεν αρκεί για τους διαδηλωτές.

Τραίνα και λεωφορεία με προορισμό το αεροδρόμιο είχαν περιορισμένα δρομολόγια το απόγευμα προκειμένου να αποτραπεί η πρόσβαση μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στον αερολιμένα. Οι αρχές κάλεσαν το επιβατικό κοινό που θα ταξιδέψει αεροπορικώς να υπολογίσει αρκετά περισσότερο χρόνο για να φθάσει στο αεροδρόμιο.

Μηνύματα που αναρτήθηκαν σε διαδικτυακά φόρουμ που χρησιμοποιούνται πολύ μετά την έναρξη της κινητοποίησης, καλούσαν σήμερα να «δοκιμαστούν» οι ικανότητες αντοχής του αεροδρομίου, προτρέποντας σε δράση ώστε να διαταραχθούν οι σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις που εξυπηρετούν το όγδοο διεθνές αεροδρόμιο του κόσμου.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μεγάλη ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων κοντά στις μεγαλύτερες οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις και σε πορθμειακές γραμμές δείχνουν να απέτρεψαν πολλούς διαδηλωτές.

Σήμερα το απόγευμα, το κλίμα ήταν ήρεμο στο αεροδρόμιο. Ωστόσο οι επιβάτες έπρεπε να περιμένουν στην ουρά για να υποβληθούν σε ελέγχους ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

«Στο δρόμο για το αεροδρόμιο, το λεωφορείο μας σταμάτησε για έρευνα. Αστυνομικοί ανέβηκαν και έλεγχαν τις ταυτότητες όλων μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέιμς Ράις, ένας ταξιδιώτης που έφτασε το αεροδρόμιο εννέα ώρες πριν από την πτήση επιστροφής του στην Πορτογαλία.

Το αεροδρόμιο, μέσω του οποίου το 2018 ταξίδεψαν 74 εκατομμύρια επιβάτες, δεκαπλάσιος αριθμός του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ, ήταν τις τελευταίες εβδομάδες συχνά στόχος των διαδηλωτών.

Αλλά η τακτική αυτή δεν είναι ομόφωνη λόγω του χάους που οι αποκλεισμοί μπορεί να προκαλέσουν.

Τον περασμένο μήνα, διαδηλωτές πραγματοποιούσαν για αρκετές ημέρες καθιστική διαμαρτυρία στην αίθουσα αφίξεων προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν για τον αγώνα που δίνουν τους επιβάτες που έφταναν στο Χονγκ Κονγκ.

Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν

Όμως η κινητοποίηση αυτή εξετράπη στο τέλος όταν διαδηλωτές πήγαν στην αίθουσα αναχωρήσεων για να εμποδίσουν τους ταξιδιώτες να εισέλθουν στη διεθνή ζώνη. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν και δύο άνδρες που θεωρήθηκαν ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου ξυλοκοπήθηκαν σε βίαια επεισόδια που προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη.

Έκτοτε, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στο αεροδρόμιο που άνοιξε το 1998 πάνω σε ένα τεχνητό νησί, στο δυτικό μέρος του εδάφους αυτού.

Την περασμένη Κυριακή, οι διαδηλωτές στόχευσαν ξανά το αεροδρόμιο και απέδειξαν ότι μπορούν να προκαλέσουν χάος. Η απόσυρση του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα ήταν μόνο ένα από τα αιτήματά τους. Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης αμνηστία για τους χίλιους συλληφθέντες, έρευνα για τις ενέργειες της αστυνομίας που κατηγορείται για βαρβαρότητα ή ακόμη την καθιέρωση άμεσης καθολικής ψηφοφορίας. Πολλά αιτήματα που το Πεκίνο και η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δεν θέλουν να ακούσουν.

Χθες βράδυ, Παρασκευή, η αστυνομία έκανε ξανά χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών εναντίον μερικών εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Μονγκόκ.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: