Χιλή: Παραιτήθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης λόγω των επικρίσεων για απονομές χάριτος

Την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης Μαρσέλα Ρίος ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, εν μέσω επικρίσεων που δέχθηκε με αφορμή την απονομή χάριτος σε καταδικασθέντες για αδικήματα που συνδέονται με τις επεισοδιακές διαδηλώσεις του 2019.

Διάδοχός της θα είναι ο νομικός Λουίς Κορδέρο Βέγκα, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τις επόμενες ημέρες, είπε ο πρόεδρος Μπόριτς σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ευχαριστώντας τη Ρίος για το έργο της στο υπουργείο Δικαιοσύνης τους τελευταίους 10 μήνες.

Ο Μπόριτς είχε ταχθεί υπέρ της απονομής χάριτος σε καταδικασθέντες για αδικήματα που συνδέονται με τις ταραχές που συγκλόνισαν το 2019 τη χώρα των Άνδεων.

Η λίστα με τις απονομές χάριτος περιελάμβανε καταδικασθέντες, ηλικίας από 21 έως 38 ετών, για αδικήματα όπως λεηλασίες, κατοχή και ρίψη μολότοφ, κ.ά.

Ωστόσο, πολιτικοί αντίπαλοι κατήγγειλαν ορισμένα από τα «συγχωροχάρτια» του Δεκεμβρίου (όπως εκείνο που αφορούσε έναν πρώην αντάρτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί για άλλα εγκλήματα) και κατηγόρησαν τη Ρίος για πλημμελή συντονισμό και έλλειψη επικοινωνίας. Είχαν προαναγγείλει μάλιστα πως ήταν αποφασισμένοι να καταθέσουν τη Δευτέρα σχετικό υπόμνημα στο Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: