Χανιά: Νέες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Λόφο Καστελίου από ομάδες Ελλήνων, Σουηδών και Δανών αρχαιολόγων

Χανιά: Νέες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Λόφο Καστελίου από ομάδες Ελλήνων, Σουηδών και Δανών αρχαιολόγων

Πέμπτη 1 Αυγούστου ξεκίνησαν νέες ανασκαφές σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Δ. Κρήτης, στο Λόφο Καστελίου, πάνω από το λιμάνι της Παλιάς Πόλης των Χανίων, ανασκαφές που αναμένεται να…
αποκαλύψουν μερικά από τα μυστικά που κρύβονται στη Μινωική Κυδωνία.

«Οι συστηματικές ανασκαφές σε όλο το Λόφο του Καστελίου είναι πολύ σημαντικές για τη Μινωική Αρχαιολογία και θα εμπλουτίσουν πολύ την αρχαιολογική έρευνα σε αυτόν τον τομέα»σημείωσε στο Flashnews.gr η Διευθύντρια των Ανασκαφών και προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη η οποία προανήγγειλε ότι με την ολοκλήρωση των ανασκαφών αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με ευρήματα που σχετίζονται με τον μινωικό πολιτισμό.

Οι ανασκαφές διεξάγονται ταυτόχρονα σε δύο σημαντικά αρχαιολογικά σημεία του Λόφου, υπό τη Διεύθυνση της κ. Βλαζάκη.

Πρόκειται για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στην ανασκαφή της οδού Κανεβάρο, στην πλατεία της Αγ. Αικατερίνης που γίνεται σε συνεργασία με Σουηδούς και Δανούς αρχαιολόγους, από το Σουηδικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο της Δανίας αντίστοιχα, καθώς και στον αρχαιολογικό χώροστην οδό Κατρέ, όπου οι ανασκαφές γίνονται αποκλειστικά από έλληνες αρχαιολόγους.

«Ο Λόφος του Καστελίου αποκαλύπτει ένα Μινωικό Ανακτορικό Κέντρο εφάμιλλο της Φαιστού, των Μαλίων της Ζάκρου, είναι δηλαδή το σημαντικότερο Μινωικό ανακτορικό κέντρο της Δ. Κρήτης που τουλάχιστον στα Μυκηναϊκά είχε την ονομασία Κυδωνία. Ο Λόφος κατοικείται ήδη από την 4η χιλιετία π.χ. δηλαδή από το 3500 π.χ. και η σπουδαιότητα του είναι ότι από την αρχή έχουμε οργανωμένο οικισμό, είναι δηλαδή μια μικρή πόλη που αναπτύσσεται σε όλες τις εποχές αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Η Κυδωνία αποτελεί επομένως μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης» τονίζει η κ. Βλαζάκη επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι

«Αυτό που δυσκολεύει την αρχαιολογική έρευνα είναι ότι, ο Λόφος, είναι κατοικημένος και έτσι, δεν μπορούμε να απλωθούμε όπως θέλουμε και να αποκαλύψουμε ένα χώρο ενιαίο όπως είναι η Κνωσός, Φαιστός ή τα Μάλια. Όμως οι ανασκαφές γίνονται σε μια εποχή που έχει προχωρήσει η επιστήμη και έχουμε άλλες δυνατότητες να μελετάμε και να ερευνούμε τα διάφορα ευρήματα που έχουμε στη διάθεση μας, παίρνουμε περισσότερες πληροφορίες και δίνουμε περισσότερες πληροφορίες από ότι μπορούσαμε στο παρελθόν για το μινωικό πολιτισμό. Μπορούμε να εξάγουμε περισσότερα συμπεράσματα όπως πχ για τη διατροφή των ανθρώπων της εποχής εκείνης»

Οι ανασκαφές στην οδό Κανεβάρο

Οι ανασκαφές στο συγκεκριμένο σημείο του Λόφου, γίνονται με την συνεργασία Ελλήνων, Σουηδών και Δανών αρχαιολόγων, υπό τη Διεύθυνση της κ. Βλαζάκη ενώ επικεφαλείς των δύο ομάδων των ξένων αρχαιολόγων είναι οι Δρ. Ann-Louise Schallin (Σουηδικό Ινστιτούτο) και ο Δρ. Erik Hallager (Ινστιτούτο της Δανίας), αντίστοιχα.

Χανιά: Νέες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Λόφο Καστελίου από ομάδες Ελλήνων, Σουηδών και Δανών αρχαιολόγων

Άποψη του ΥΜ ΙΙΙΒ:1 Κτιρίου 2, Δωμάτια Η και L, όπου ανακαλύφθηκαν σημαντικά ευρήματα, όπως λίθινες σφραγίδες, φυλακτά, σκαλισμένο ελεφαντόδοντο, χάλκινα και μοναδικά αγγεία.

Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις σε αυτή τη θέση ήταν η εύρεση πινακίδων Γραμμικής Β, οι οποίες μέχρι τότε είχαν βρεθεί στην μόνο στο Ανάκτορο της Κνωσού. Οι πινακίδες βρέθηκαν στο τελικό στρώμα καταστροφής ενός μεγάλου και σημαντικού κτιρίου της YM ΙΙΙΑ:2 / ΥΜ ΙΙΙΒ:1 περιόδου (1350- 1250 π.Χ.)

«Φέτος συνεχίζουμε τα δωμάτια κάτω από τον πλευρικό δρόμο, τον κάθετο στην Κανεβάρο, για να αποκαλύψουμε μεγαλύτερη έκταση του συγκροτήματος που χρονολογείται στην υστερομινωική περίοδο, γύρω στα 1300 π.χ και στο οποίο συγκρότημα είχαμε βρει τις πινακίδες της Γραμμικής Β’, από τις οποίες η μια αναφέρεται σε του Δία και σε λατρεία του Δία και του Διόνυσου» ανέφερε η κ. Βλαζάκη.

Η παράλληλη ανασκαφή της οδού Κατρέ – Εν αναμονή σημαντικών ανακοινώσεων

«Στο χώρο της Οδού Κατρέ , έρχονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για τις τελετουργίες και για τον χαρακτήρα και την σπουδαιότητα του μινωικού πολιτισμού που σχετίζονται με αυτές ενώ με την ολοκλήρωση των ανασκαφών στο χώρο» όπως σημειώνει η κ. Βλαζάκη, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε σημαντικές ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την κ. Βλαζάκη μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: Στις ανασκαφές της οδού Κατρέ, αποκαλύφτηκαν ίχνη ανθρωποθυσίας. Πιο συγκεκριμένα, στον αύλειο χώρο σημαντικού οικοδομήματος, βρέθηκαν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως εκεί διεξάγονταν θυσίες αιματηρές και αναίμακτες, όπως υποδηλώνουν όχι μόνο οι καμένοι καρποί και τα πολυάριθμα άκαυτα οστά ζώων (ανάμεσά τους οστά αιγοπροβάτων και αιγάγρων) αλλά κυρίως ο ξεχωριστός τρόπος απόθεσής τους. Το πιο σημαντικό από όλα τα ευρήματα στον χώρο που οδηγούν στην υπόθεση των ανθρωποθυσιών είναι τα ανθρώπινα οστά που ανήκουν σε μία μόνο νεαρή γυναίκα, τα οποία έχουν αποτεθεί, όπως ακριβώς και τα σφάγια των ζώων.

(φωτ. από Ε.Hallager από ευρήματα παλιότερων ανασκαφών)

flashnews.gr
Χανιά: Νέες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Λόφο Καστελίου από ομάδες Ελλήνων, Σουηδών και Δανών αρχαιολόγων Χανιά: Νέες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Λόφο Καστελίου από ομάδες Ελλήνων, Σουηδών και Δανών αρχαιολόγων

Χανιά: Νέες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Λόφο Καστελίου από ομάδες Ελλήνων, Σουηδών και Δανών αρχαιολόγων

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: